contemporary art in Bulgaria; contemporary art and Bulgaria; contemporary art of Bulgaria; contemporary art off Bulgaria; contemporary art beyond Bulgaria;

powered by ARTCHANNEL.BG

08 ноември 2010

SVOI / CHUZD performance na Oleg Mavromati

"Свой/Чужд"

пърформанс на Олег Мавроматти с гласуване на зрителите за или против оправданието на Мавроматти

svoichuzoi.org

Онлайн пърформансът "Свой/Чужд" предоставя възможност на участниците в него да гласуват за оправданието или против оправданието на художникa Олег Мавроматти. Пърформансът се състои от няколко етапа. В зависимост от събраните гласове и ако тези, които са против Мавроматти, художникът ще пусне електрически ток с определени параметри през тялото си. Това ще бъде наказание, съответсващо на желанието на хората той да бъде осъден. Ако гласовете за неговото оправдание надделеят – до наказание няма да се стигне. (виж Етапи и структура на пърформанса на svoichuzoi.org). За начало на пърформанса е обявен 7 ноември, 19 часа местно Софийско време.

Мавроматти понастоящем е преследван по член 282 от Наказателния кодекс на Руската Федерация за "разпалване на религиозни и национални вражди" за сцена от филм, която снима преди 10 години в двора на Института по културология, Москва. Тази сцена включва художествен пърформанс наречен "Не вярвай на очтите си", който представлява разпятие на филмовия герой. Това разпятие е възприето от определени кръгове в праволсавната религиозна общост, като кощунствено и обидно за християнската вяра действие. През 2000 година започва съдебно преследване против Мавроматти.

Това преселдване не е изолиран случай. То е резултат от настроения в Русия против съвременното изкуство, които се превръщат в усилена цензура, накърняваща правото на свобода на словото и изразяването на руските художници и културни дейци.

Онлайн гласуването, в контекста на артистичния проект "Свой/Чужд", е направено, за да може да бъде съкратен пътят от обвинителя до обвиняемия. По този начин всички фактори, които определят спецификата на съдебната система, която преследва обвиняемия, са елиминирани, като целта е да се достигне до възможно най-демократична, но и отговорна система на наказание или оправдание. Наказанието или оправданието на Мавроматти ще зависи само от личното решение и съвестта на гласуващите.

Излъчване на живо за гласували от 19 до 23 часа, Софийско време, на адрес : svoichuzoi.org всеки ден от 7 до 14 ноември, 2010, където ще има и чат.

С този пърформанс, Мавроматти не предявява претенции към руските власти и не изисква или очаква поради осъществяването муда получи подновяване на паспорта си.
С този пърформанс, Мавроматти не предявява претенции към българските власти и не изисква или очаква поради осъществяванетому да получи статут на бежанец или хуманитарен статут.
Пърформансът е социологическо проучване в артистична форма на мнението на хората за свободата на словото и изразяването.

Принципът на гласуване е принцип на всяка демократична система. Гласуването е право, но и доброволен акт от страна на гласуващите. За какво те ще гласуват е въпрос на техен осъзнат избор, който се явява обект на изследване на този проект.

Най-важната част от този проект е дискусията, която вече се появи в общественото пространство. Физическата част от пърформанса е само илюстрация на тази дискусия.


Какво иска да каже художникът с този пърформанс?

Свободата на словото и на изказа са основно човешко право. Свобода на изразяване на художниците и творците от всяка националност, раса, религия, пол и класа трябва да бъде гарантирано и защитено от конституцията и законовата система на всяка наричаща себе си демократична държава. Това право не може да бъде ограбвано от нито една социална или политическа група. Демокрацията се гарантира единствено от правото на свободно споделяне и изразяване на мисли.

Чрез логиката на пърформанса Мавроматти се опитва да създаде метафорична илюстрация на наказателния процес и главните играчи в него – обвинител, обвинен и защитници.

Няма коментари:

Последователи

железен орден кой какво и защо

you can't save me

може и така

нечовешко

малко съветски песни и красавици

съдбата си играе със съдбата на съдба

бейби,бейби,бейби

What do New York Couples Fight About

Jackson Pollock on John Cage

царевицата и кунст-а - акция на плажа

Her Morning Elegance / Oren Lavie

Jonathan Meese - tate modern london

music: Royksopp - Sparks