contemporary art in Bulgaria; contemporary art and Bulgaria; contemporary art of Bulgaria; contemporary art off Bulgaria; contemporary art beyond Bulgaria;

powered by ARTCHANNEL.BG

06 март 2010

Lekcia na Alena Williams & Sebastian Bodirski. Nacionalna hudojestvena akademia, Atelie #7, ul. Shipka #1

Национална художествена академия
Магистърска програма „Дигитални изкуства"

Модул „От тук накъде"


Понеделник, 8 Март, 17:30 ч. Ателие №7


Лекция на Алена Уйлямс и Себастиян Бодирски



Светлината е вид ритъм", Алена Уйлямс (Берлин)

Пътуване във времето: 1929 - 2009. Интервал от около 80 години дели киното на 1920, от филмите, които се обсъждат в новата книга на Алена Уйлямс "Светлината е вид ритъм". Книгата проследява отношението между светлина и движещ се образ от един ранен момент в историята на киното до днешния ден. Избрани съвременни художници – Jan Hammer, Jutta Koether, Andreas Wutz, Die Tödliche Doris, и Matthias Müller - предприемат връщане към по-ранна естетически ангажираност с киното. В техните филми, видео и дигитални слайдове, движещият се образ предлага алтернативен режим на мислене чрез абстракция.

Алена Уйлямс е историк на изкуството и куратор със седалище в Берлин и Ню Йорк. В момента завършва дисертацията си "Движение на зрението: немска естетика и съвременна култура, 1915-1930" в Университета Колумбия в Ню Йорк, и е член на изследователската групата "Media of History" в Университета Bauhaus във Ваймар. Била в стипендиант на програмата „Аrt, Science & Business " в Akademie Schloss Solitude в Щутгарт.


Институт за времево-базирана медия - Университет за изящни изкуства, Берлин, Себастиян Бодирски (Берлин)

Медиите на филма, видеото и компютърните технологии отвориха възможности, които не са по никакъв начин изчерпани. Образованието в тези медии и комбинациите им е централен обект в Института за времево-базирана медия, центриран около експерименталната употреба на движещия се образ и проектирането на мултимедийни и интерактивни системи.

Себастиян Бодирски
живее в Берлин. Завършва класа "експериментално кино" на проф. Хайнц Емингхолц в Университета по изкуствата в Берлин през 2007.

***
Алена Уйлямс и Себастиян Бодирски са гости на Сдружение "Изкуство днес", Център за Съвременно Изкуство - Пловдив в рамките на пролетната програма на центъра "Близък поглед", поредица от прожекции, панели и презентации, свързани със създаването и възприемането на съвременното кино- и видеоизкуство в Германия.
Те ще изнесат разширени презентации в Пловдив на 9-ти и 10-ти Март от 19 ч. в Център за Съвременно Изкуство "Баня Старинна" – Пловдив.


***
"От тук накъде"
е модул в Магистърска програма "Дигитални изкуства". В него се водят открити дебати/презентации с гостуващи артисти и куратори за най-новите тенденции в теорията и практиката на дигиталните изкуства.


***
Национална Художествена Академия
София, ул. Шипка №1, Ателие №7 (ет.1, Ректората)
8 Март, Понеделник, 17:30 ч., вход свободен


__._,_.___


art and Bulgaria http://art-bg.blogspot.com/
powered by E80 association
EXIT STRATEGIES&PROJECTS

[elektrik_bg] more info on: http://zetmag.org/elektrik_bg
moderator:ventsislav zankov
http://zankov.info

Няма коментари:

Последователи

железен орден кой какво и защо

you can't save me

може и така

нечовешко

малко съветски песни и красавици

съдбата си играе със съдбата на съдба

бейби,бейби,бейби

What do New York Couples Fight About

Jackson Pollock on John Cage

царевицата и кунст-а - акция на плажа

Her Morning Elegance / Oren Lavie

Jonathan Meese - tate modern london

music: Royksopp - Sparks