contemporary art in Bulgaria; contemporary art and Bulgaria; contemporary art of Bulgaria; contemporary art off Bulgaria; contemporary art beyond Bulgaria;

powered by ARTCHANNEL.BG

08 март 2010

Vaska Emanuilova Gallery - Stela Vasileva exhibition


Уважаеми колеги ,
На 10 март от 18.00 часа в галерия "Васка Емануилова" ,филиал на Софийската градска художествена галерия, ще се открие първата самостоятелна изложба на СТЕЛА ВАСИЛЕВА - "ФОРМАЛНО".
Заедно с откриването с изложбата , посетителите ще могат да видят и подновената постоянна експозция с акварелите от Комщица на ВАСКА ЕМАНУИЛОВА.
По-долу ви изпращам последованелно прессъобщения и снимки от изложбата на Стела Василева и обновената постоянна експозиция в галерията. При желание за снимки с по-висока резолюция за печат, моля върнете ми емейл.
ФОРМАЛНО
Стела Василева
10.03. – 11.04.2010 / Откриване: 10.03., 18 ч.

В началото на новия изложбен сезон галерия „Васка Емануилова" представя първата самостоятелна изложба на Стела Василева – „Формално". Изложбата е в рамките на платформата за съвременно изкуство и млади автори „Място за срещи", която от години се стреми да показва най-новите имена на художествената сцена.
В нея са включени обекти, манипулирана фотография, видео и инсталация, в които художничката се занимава с проблема за труда като конкретна предметна и технологична среда. Интерес за нея представляват съвременни пост-индустриални пространства като работилница за прахово боядисване или шивашки цех, в които все още човешкото присъствие и труд са необходим елемент в производствения процес. В работите обаче социалните и политически измерения на тези пространства са сведени до минимум.
Вдъхновена сякаш от мисълта за калейдоскопа и съдържащите се в древногръцките корени на думата идеи за „красота" и „форма", от които тя произхожда, художничката създава подчертано естетически обекти: огледални кутии, в които фигурите на шивачки се превръщат в умножени до безкрайност цветни композиции; инсталация от намерени предмети от работилница за прахово боядисване, които автентично са пресъздадени в галерията през идеите за форма, цвят и ритъм; видео, в което големи плетачни машини описват равномерни кръгове, лишени от функция и от цел; минималистични обекти и манипулирана фотография, създадени на принципа на серийната решетка, които чертаят тънки линии в пространството на галерията.
Художничката играе със самата представа за естетическо, която възприема сякаш полу-насериозно, превръщайки изложбата в пространство на калейдоскопична множественост от форми и цветове.
Изложбата е подкрепена от програма „Дебюти" на Национален фонд култура, фондация „Арт Офис" и сдружение „Терра Алтера".
Стела Василева (р. 1983) е сред младите художници, появяващи се на софийската сцена. Тя е завършила специалност „Стенопис" в Националната художествена академия, София. През последните няколко години участва със свои работи в изложбите на наградите за съвременно изкуство на M-Tel (2009), Гауденц Б. Руф (2007). През 2009 спечелва първа награда за млад художник на фондация „Св.Св. Кирил и Методий".

За повече информация:
Галерия Васка Емануилова / филиал на СГХГ / бул. "Янко Сакъзов", 15
+ 359 2 944 11 75 / + 359 878 190 316 / vladiya_mihaylova@yahoo.com / www.veg.cult.bg
Шивачки, 2009-2010, 4 кутии по 18x12,50x16,50 см. Всяка, фотография, огледало, дърво
Равномерно, 2010, 3 мин. видео, стерео звук, кадър от видео
Васка Емануилова
Акварели от Комщица
10.03. 2009 – 11.04.2010

Изложбата включва 12 акварела на Васка Емануилова, част от фонда на галерията.
След юбилейната си изложба през 1976 г. Васка Емануилова дарява голяма част от творбите си на Софийска градска художествена галерия. Дарението включва 89 пластики от теракота и бронз, 38 рисунки, 48 акварела и 14 произведения на Кирил Петров. Акварелните пейзажи в колекцията са създадени в периода от 1962 до 1981 г. в родното й село Комщица.
Преди да избере скулптурата, Васка Емануилова учи живопис при големия български художник Цено Тодоров и интересът й към колорита и пластическото изграждане върху плоскостта остава траен. В акварелите Васка Емануилова като че ли си почива от „тежестта" на скулптурния материал и търси различни усещания. От друга страна, те ни дават нов поглед към пластиките й и ни помагат да забележим убягнали от погледа неща – пулсиращата „живописна" повърхност, деликатното разнообразие на релефа, играта на светлини и сенки върху цветното богатство на теракотата.
Изложбата се осъществява в рамките на музейната програма на галерия „Васка Емануилова", която се занимава с изследователски проекти, свързани с творчеството на известната скулпторка и различните исторически периоди на изкуство в България, от които то е част.

За повече информация: Галерия Васка Емануилова, филиал на СГХГ
бул. „Янко Сакъзов", 15, + 359 2 944 11 75, http://veg.cult.bg
Рекике I, 1965
Манастира I, 1965



Поздрави!
Петър Димов PR на СГХГ - тел. 987 21 81; 0878 190 324,
e-mail: petardimov@sghg.bg

Софийска градска художествена галерия
ул. Ген Гурко 1
София 1000
(вход откъм ул. „Княз Ал. Батенберг")
тел. 02/ 9872181
за посещение:
вторник-събота: 10.00 - 19.00
неделя: 11.00 - 18.00
понеделник: почивен ден

Няма коментари:

Последователи

железен орден кой какво и защо

you can't save me

може и така

нечовешко

малко съветски песни и красавици

съдбата си играе със съдбата на съдба

бейби,бейби,бейби

What do New York Couples Fight About

Jackson Pollock on John Cage

царевицата и кунст-а - акция на плажа

Her Morning Elegance / Oren Lavie

Jonathan Meese - tate modern london

music: Royksopp - Sparks