contemporary art in Bulgaria; contemporary art and Bulgaria; contemporary art of Bulgaria; contemporary art off Bulgaria; contemporary art beyond Bulgaria;

powered by ARTCHANNEL.BG

Последователи

10 декември 2008

БЪЛГАРСКИТЕ ХУДОЖНИЦИ И МЮНХЕН
Уважаеми колеги  ,

На 12 декември /петък/ от 18.30 часа в Софийската градска художествена галерия се открива изложбата БЪЛГАРСКИТЕ ХУДОЖНИЦИ И МЮНХЕН. Модерни практики от средата на 19-ти до средата на 20-ти век. Тя е част съвместен българо-германски проект , посветен на честванията послучай 200 - годишнината от създаването на Художествената академия в Мюнхен. Ще бъдат изложени творби на български художници, завършили академията, а през месец февруари 2009 година ще се проведе и специална научна конференция. Изложбата е съпътствана и от каталог, който ще бъде отпечатан през януари 2009 година.

На откриването ще присъстват Негово превъзходителско г-н Михаел Гайер, посланик на Федерална република Германия и председателя на СОС г-н Андрей Иванов.

Изпращам ви прес информация за изложбата и картинки. Моля, желаещите да получат картинки с по-висока резолюция за печат  да ми пишат .

БЪЛГАРСКИТЕ ХУДОЖНИЦИ И МЮНХЕН
Модерни практики от средата на 19-ти до средата на 20-ти век

13 декември – 22 февруари 2009г.
откриване 12 декември, петък, 18.30 часа

Повод за настоящата експозиция е 200-годишния юбилей на Художествената академия в Мюнхен, както и ролята и значението на този град за развитието на българското изкуство. Като голям европейски художествен център, през годините Мюнхен е провокирал и привличал хора от цял свят – с учебните си заведения, с музеите, с театрите, с бохемската атмосфера. Това е едно от местата, където младата българска интелигенция – художници, литератори, архитекти, музиканти, е осъществявала така нужния й контакт с европейските художествени традиции. Контакт, който след завръщането в родината е определящ за облика на българската култура и е от съществено значение за вписването й в европейски контекст.

Изложбата показва представителна извадка от 50 български живописци и скулптори, преминали през ателиетата на Мюнхенската художествена академия.  Включените над 150 произведения обхващат периода от средата на 19-ти до средата на 20-ти век. Събрани за първи път в подобен контекст, творбите, допълнени от документален материал, илюстрират духа на времето, връзката с европейското изкуство и желанието за приобщаване към духа на една модерна култура. Хронологично са представени ярки имена от различни поколения в българското изкуство – от първия български художник с академично образование Николай Павлович, през големи фигури като Иван Мърквичка, Ярослав Вешин, Иван Ангелов –  основоположници на Художествената академия в София. Следват имената на Елена Карамихайлова, Александър Мутафов, Елисавета Консулова-Вазова, Иван Пенков, Дечко Узунов, Илия Петров, Елиезер Алшех, Константин Гърнев, Кирил Цонев, Жорж Папазов и др. За първи път публиката ще се срещне и с напълно непознати автори и ще си припомни творчеството на малко известните и забравените.
Изложбата е съпътствана от каталог.
* * *
Екип реализирал изложбата и каталога
Анелия Николаева, Деница Киселер, Аделина Филева, Надежда Олег Ляхова, Анатоли Михайлов, Илинка Чергарова, Емил Чушев, Фанчи Атанасова, Ирена Герасимова, Ханелоре Панчевска и Симеон Симеонов.

Със съдействието на: Национална художествена галерия, Програма Култура на Столична община, Фондация за развитие на духовните ценности в информационното общество, Институт по изкуствознание, Германско посолство, Държавен културен институт, Централен държавен архив, Национална галерия за чуждестранно изкуство, Художествените галерии в Стара Загора, Сливен, Варна, Шумен, Казанлък, Карлово, Пловдив, Свищов, Велико Търново, Исторически музей в Лом, Къща-музей „Георги Велчев" и частни колекции.


Никола Михайлов, „Ловджийски натюрморт", 1895, СГХГ

Николай Павлович „Жена с колие", 1861-1863, НХГ

Никола Танев, „Пейзаж от Мюнхен", 1922, НХГ
 Поздрави!

Петър Димов PR на СГХГ - тел. 987 21 81; 0878 190 324,
e-mail: petardimov@sghg.bg


Софийска градска художествена галерия
ул. Ген Гурко 1
София 1000
(вход откъм ул. „Княз Ал. Батенберг")
тел. 02/ 9872181

за посещение:
вторник-събота: 10.00 - 19.00
неделя: 11.00 - 18.00
понеделник: почивен ден--


Ако не желаете повече да получавате нашите е-мейли,
използвайте този линк

За промяна на вашите предпочитания използвайте този линк

Изпратете това писмо на ваш приятел използвайте този линк

Няма коментари:

железен орден кой какво и защо

you can't save me

може и така

нечовешко

малко съветски песни и красавици

съдбата си играе със съдбата на съдба

бейби,бейби,бейби

What do New York Couples Fight About

Jackson Pollock on John Cage

царевицата и кунст-а - акция на плажа

Her Morning Elegance / Oren Lavie

Jonathan Meese - tate modern london

music: Royksopp - Sparks