contemporary art in Bulgaria; contemporary art and Bulgaria; contemporary art of Bulgaria; contemporary art off Bulgaria; contemporary art beyond Bulgaria;

powered by ARTCHANNEL.BG

27 септември 2011

Musej na higienata v Narodnia. 1,2 4 OCT.

 

МУЗЕЙ НА ХИГИЕНАТА

 Брейн Стор Проджект представя авторския пърформанс на Ива Свещарова и Вили Прагер „Музей на хигиената"

Драматургични консултанти : Ангелина Георгиева и  Мира Мариянова

Консултант класическа борба: Асен Маджаров

Фотограф: Деница Русева

Пърформансът се осъществява в партньорство с Народен театър „Иван Вазов" и с подкрепата на Гьоте-институт в България и Министерство на Културата.

Премиера:  1 Октомври 2011 от 19.30ч.

Следващи представления на 2 и 4 Октомври 2011 от 19.30ч.

Сцена на 4етаж, Народен театър „Иван Вазов"

ЦЕНА НА БИЛЕТА : 6 лв.

 Музей на хигиената

Хигиената носи идеята за контрол, дисциплина и ред, както и а/и/люзията за „здрав дух в здраво тяло". Преди здравето градеше образа на перспективна нация, днес ни дава насладата от живота на консумацията. И в двата случая се оказва стратегия - за организиране и контролиране, за привеждането на обществото или индивида в режим на възможно най-ефективно и целесъобразно функциониране.

Наименованието „Музей на хигиената" препраща към едноименната институция в Дрезден основана през 1912 г. с цел да просвещава обществото в „разумен и здравословен начин на живот" . През годините на национал-социализма тя е една от основните лаборатории за разработване на идеологията за расова хигиена.

Авторите на представлението Ива Свещарова и Вили Прагер са избрали да обърнат оптиката и да погледнат на понятието „хигиена" като техника на дисциплиниране и дресиране  през неговото саботиране. Тялото - като производител на сила – е въвлечено в напрегнато взаимодействие с друго тяло в изследване на собствената му икономия в динамично съотнасяне с механизмите за регулиране.  Симулирайки ролята на куратори в един фиктивен музей, техните експонати са артефакти от сферата на пърформанса, визуалните изкуства и спорта борба , която още от Античността служи като техника на дресиране и фабрикуване на индивиди. Взаимоотношенията между телата излизат от регулацията на „хигиенизирането". Те произвеждат и съчетават своите сили ... до пълно изтощение.

 

 

 

Вили  Прагер завършва експерименталните театрални класове 4ХС (1996)и програмата синтетично сценично изкуство към ПУ "П.Хилендарски"(2000) с ръководител Николай Георгиев.Прегер специализира dance Web-Europe,Theater Treffen-Berlin,Mouvement on the ege-Bucharest,както и майсторски класове при David Zambrano,Thomas Lehmen, Xavier lo Roy и др.Работи с deufert&plischke,Dalija Acin,Galina Borissova,Ivo Dimchev,Matej Keizar и др. Участва в немската танцова платформа –Хановер, Балканската танцова платформа-Букурещ,Атина,Скопие, Танц-квартир Виена, Де Сингел-Антверпен,Кай Театър-Брюксел,Мозонтурм –Франкфурт, Танцфабрик-Берлин и др.

Работи като пърформер и автор на различни проекти като: Prager Strasse, Game-a-porter ,Watch your back, Дона Клара Фауст 3 '14''и др.

Прагер преподава  заедно с Иво Димчев в Линц, Австрия -Линц културна столица на Европя '09

Вили Прагер е съосновател на брейн стор проджект  www.brainstoreproject.com , Фестивалът за съвременен танц и пърформанс „АНТИСТИК" ,www.antistaticfestival.org ,Номадската Танцова Академия www.nomaddanceacademy.org  .

Ива Свещарова работи в областта на театъра, танца и пърформанса. Свещарова завършва  експерименталните театрални класове 4ХС, специалността "Синтетично сценично изкуство" и специализация " Formation for Tutors " в Португалия. През 2006 е стипендиант на DanceWeb06 Австрия. От 2002 до 2006 е част от трупата на   Acto - Instituto de Arte Dramatica, Estareja, Portugal.Работила е с Николай Георгиев, Галина Борисова, Филип Перейра, Елана Ботто, Андре Рио-Сарсей, Ксавие льо Роа и др. 

Ива Свещарова е автор и съавтор на :"Velocity Pumps", (Франкфурт 2011- колективен проект )"; "+/- 359 Топология" (София 2010 – брейн стор проджект и deufert & plischke - колективен проект); Дона Клара"(2009 Прагер/Свещарова);"Клише"(2009Прагер/Свещарова)"Огледална Фаза"(2007);"Метаморфозата"(2004) по Кафка(Acto - Instituto de Arte Dramatica, Estareja,Portugal );"Transfer"(2004)"сайт спесифик" пърформанс за "Paralelo 40",Fatela,Portugal.

Ива Свещарова е съосновател на „Антистатик" – фестивал за съвременен танц и пръформанс   и Номадската Танцова Академия www.nomaddanceacademy.org  . От 2007 година Свещарова е член на екипа на Брейн Стор Проджект.

 

Няма коментари:

Последователи

железен орден кой какво и защо

you can't save me

може и така

нечовешко

малко съветски песни и красавици

съдбата си играе със съдбата на съдба

бейби,бейби,бейби

What do New York Couples Fight About

Jackson Pollock on John Cage

царевицата и кунст-а - акция на плажа

Her Morning Elegance / Oren Lavie

Jonathan Meese - tate modern london

music: Royksopp - Sparks