contemporary art in Bulgaria; contemporary art and Bulgaria; contemporary art of Bulgaria; contemporary art off Bulgaria; contemporary art beyond Bulgaria;

powered by ARTCHANNEL.BG

20 декември 2007

Награда Jameson и онлайн конкурс за български късометражен филм




Награда Jameson

за най-добър български късометражен филм

Наградата JAMESON ще се връчи и през 2008 г. в рамките на 12-ия Международен София Филм Фест. Традицията наградата да бъде съвместна инициатива на Jameson Irish whiskey и София Филм Фест продължава. Тази година най-чаканата награда за българското късометражно кино има ново лице, с което ще предизвика отново феновете на кратките форми в киното. Защото ще се появи и онлайн. Освен уникалната статуетка и сумата от 6000 евро, които победителят в традиционния конкурс получава от Jameson Irish whiskey, ще бъде връчена и награда на онлайн публиката.

За първи път в България ще бъде организиран и онлайн конкурс за български късометражен филм, който ще се проведе паралелно с традиционния конкурс за Наградата JAMESON. Този онлайн конкурс ще излъчи филм победител на онлайн публиката, който ще получи вдъхновяваща награда – прeносим компютър MAC Book Pro и професионален софтуер за видео монтаж - Final Cut Pro. Наградата ще бъде връчена на специална прожекция в Дома на киното след закриването на София Филм Фест в края на месец март 2008, където ще бъдат представени 12 късометражни филма, събрали най-много зрителски гласове в онлайн селекцията на www.jameson-short.com.

Предварителната селекция ще се осъществи изцяло на създадения специално за целта сайт: www.jameson-short.com. Така ще се даде възможност на много по-широка аудитория да достигне до новото българско късометражно кино и да следи отблизо тенденциите в бранша.

Българските режисьори и кинотворци ще могат да качват своите филми съобразно правилата и регламента на конкурса. След края на предварително обявения срок за качване, регистрираните потребители ще имат възможност да гласуват за всеки от качените филми по веднъж - с рейтинг от 1 до 5. По този начин ще се селектира и онлайн победителят на публиката.

Тази година селекционната комисия, която ще подбере 12-те филма за участие в конкурса за наградата JAMESON (статуетка и парична премия в размер на 6,000 евро) ще бъде съставена от 5 души, представители на различни области, обвързани с киното – журналисти, филмови критици, режисьори, актьори и др. Всяка година съставът на селекционната комисия ще бъде различен, за да се гарантира максимална обективност и прозрачност на конкурса.

Кандидатстването в конкурса за наградата JAMESON ще бъде осъществявано по досегашния начин – с подаване на документи и филмови копия в офиса на Международния София Филм Фест. 12-те селектирани филма ще участват в надпреварата за наградата JAMESON и също, както в досегашните издания, ще бъдат прожектирани заедно с филмите от конкурса за голямата награда на 12-ия София Филм Фест.

Наградaта JAMESON има запазено място в професионалния живот на българските кинаджии и не спира да предизвиква положителни емоции не само сред младите, но и сред утвърдените имена в българското кино. Ето и какво мислят за наградата JAMESON някои от миналогодишните й носители:

Николай Тодоров – носител на JAMESON за 2007 г:

„Вложих парите от наградатa в следващия си проект - малък късометражен филм. Преди няколко дни завършихме успешно снимките му.”

Значението на наградата JAMESON за българското кино въобще, е огромна. Това е единственото място където млади хора могат да покажат, че умеят да правят кино и че с нищо не отстъпват на хората печелещи държавните субсидии. Неслучайно късометражното българско кино вече е толкова популярно колкото и пълнометражното. През изминалите години селекцията за тази награда доказва, че на българското кино са необходими млади и нови лица с по-нестандартен и различен поглед към света и че тези лица наистина съществуват.”

Андрей Цветков – носител на JAMESON за 2006 г.:

„Като продуцент на следващия си проект, който е в памет на Федерико Фелини (със субсидия от НФЦ), вложих цялата сума от наградата за покриване на част от разходите ми по реализацията му.

Не трябва да забравяме, че нaградата JAMESON се връчва в рамките на София Филм Фест. Самото участие на този утвърден вече международен филмов фестивал, само по себе си е и успех за развитието на един млад автор. А красивият приз на JAMESON е стимул за неговото бъдещо развитие като творец.

Драгомир Шолев – носител на JAMESON за 2005 г.:

„Наградата JAMESON се отрази на съдбата на моя филм много добре доколкото мога да говоря от нейно име. Тази награда е добър стимул за всички млади български режисьори, а и за тези, които не са чак толкова млади.”

Светла Цоцоркова – носител на JAMESON за 2004 г. :

„С парите от JAMESON заснех нов седемнайсетминутен късометражен филм на Super16 ( «Майка ми»). "Jameson Winners on Tour" заведе “Живот със София“ до много международни фестивали, включително и Седмица на критиката в Кан, където беше видян от други селекционери и съответно поканен за участия. Даде се голям шанс на този филм да поживее малко повече. Наградата JAMESON от своя страна е стимул за повече участници и повече български филми.

Всички автори могат сами да избират дали да участват в онлайн конкурса и/или в традиционния конкурс за наградата JAMESON. Сроковете за подаване на документи са от 27.11.2007 г. до 18.01. 2008 г. !

Желаем успех на всички участници!

За допълнителна информация:

София Филм Фест

Десислава Николова

Вихрена Нинова
vihrena
@sofiaiff.com

тел: 859351, 9166029

office@sofiaiff.com

www.sofiaiff.com, www.cinema.bg/sff

BRIGADA BBM

Преслава Преславова
preslava@
brigadabbm.com

Михаил Ваклинов

Кирил Кацаров

0895 419 340

943 11 69

943 11 29


Няма коментари:

Последователи

железен орден кой какво и защо

you can't save me

може и така

нечовешко

малко съветски песни и красавици

съдбата си играе със съдбата на съдба

бейби,бейби,бейби

What do New York Couples Fight About

Jackson Pollock on John Cage

царевицата и кунст-а - акция на плажа

Her Morning Elegance / Oren Lavie

Jonathan Meese - tate modern london

music: Royksopp - Sparks