contemporary art in Bulgaria; contemporary art and Bulgaria; contemporary art of Bulgaria; contemporary art off Bulgaria; contemporary art beyond Bulgaria;

powered by ARTCHANNEL.BG

Последователи

27 април 2016

Българско документално кино в Белград

Осем български документални филма ще бъдат показани от 13-и до 17-и май включително по време на сръбския фестивал за документално кино BelDocs (от 12-и до 18-и май).
Инициатор е Йоана Павлова - журналист, критик и програматор, която живее в Париж / Франция от 2011-а година. Първоначалната й идея е да се организира годишен преглед за българска документалистика в Париж, включващ събития насочени към професионалисти от киноиндустрията, телевизията и новите дигитални медии. Тогава  професор Дина Йорданова (преподавател в университета "Сейнт Андрюс" и един от малкото специалисти, които пишат по проблемите на българското кино на английски език и работят за неговата популяризация в чужбина), предлага да се оформи представителна пътуваща програма от нови документални заглавия, някои от тях – добре познати в средите на международните фестивали, други – по-известни у нас.
Първата спирка на тази програма е BelDocs – един млад, но амбициозен фестивал в сръбската столица. Поканата идва от американския критик и куратор Грег де Куир, който от тази година изпълнява ролята на артистичен директор на BelDocs. "Когато Йоана ми разказа за този проект, веднага ми стана любопитно, защото знам, че българското кино не е така възхвалявано в Европа, следователно има потенциал да извършим творческа интервенция и да разкрием нови таланти. Освен това си казах, че въпреки че Сърбия граничи с България, зрителите и филмите на едната страна рядко влизат в контакт с тези от другата. Смятам, че белградската аудитория ще види доста познати неща в тези документални работи, но също и че ще открие нови стилове и идеи."
Името на програмата Borderline Galore (буквално "Граничност в изобилие") е игра на думи с инициалите на България, с маргиналния статут на нашата страна в политически и културен смисъл, с общоприетите очаквания към нашето кино да насища екрана с балканска лудост, както и с необикновените истории на персонажите в осемте представени филма. Заглавията са разпределени в четири тематични вечери и ще бъдат показани в следната последователност в малката зала на "Югославенска кинотека":
13-и май / петък, 19:00 часа - "Цветанка" (2012), реж. Юлиян Табаков
13-и май / петък, 21:00 часа - "Последната линейка на София" (2012), реж. Илиян Метев
14-и май / събота, 19:00 часа - "Стоичков" (2012), реж. Борислав Колев
14-и май / събота, 21:00 часа - "Ром Кихот" (2013), реж. Нина Пехливанова и Петя Накова
15-и май / неделя, 19:00 часа - "Град на мечти" (2011), реж. Светослав Драганов
15-и май / неделя, 21:00 часа - "Витоша" (2013), реж. Любомир Младенов
16-и май / понеделник, 19:00 часа - "Момчето, което беше цар" (2011), реж. Андрей Паунов
16-и май / понеделник, 21:00 часа - "Коридор №8" (2008), реж. Борис Десподов
За да представят своите филми, в Белград ще присъстват режисьорите Борислав КолевНина Пехливанова иСветослав Драганов, както и продуцентът Мартичка Божилова.
Подобна програма със съвременно българско документално кино и специален кураторски фокус се организира за първи път. За съжалениe, обаче, пред проекта стоят и немалко проблеми. Йоана Павлова разказва: "От 2014-а се опитвам да намеря институционални партньори в България, но реакцията в повечето случаи е вяла, така че на практика програмата се реализира без каквато и да било финансова подкрепа от нашата държава. Тъжно е, защото за повечето европейци страната ни е едно бяло поле на картата. Разбира се, имаме много изявени автори "навън", но случващото се в България не присъства като наратив на Запад. Тези осем филма са чудесна възможност да се предаде в достъпна форма една реалистична картина на нашето общество, извън медийните клишетата и културните стереотипи. И всичко това на фона на изключително професионалната селекция на BelDocs, от състезателна програма с най-доброто в сръбското и световното документално кино в момента до пълната ретроспектива на Робърт Флаерти на 35 милиметра."
_________________

Информация за програмата на сайта на BelDocs: http://beldocs.rs/en/film-type/granica-izobilja/
Допълнителна информация: Йоана Павлова, yoanapavlova@gmail.com +359887505746 / +33670786551

Няма коментари:

железен орден кой какво и защо

you can't save me

може и така

нечовешко

малко съветски песни и красавици

съдбата си играе със съдбата на съдба

бейби,бейби,бейби

What do New York Couples Fight About

Jackson Pollock on John Cage

царевицата и кунст-а - акция на плажа

Her Morning Elegance / Oren Lavie

Jonathan Meese - tate modern london

music: Royksopp - Sparks