contemporary art in Bulgaria; contemporary art and Bulgaria; contemporary art of Bulgaria; contemporary art off Bulgaria; contemporary art beyond Bulgaria;

powered by ARTCHANNEL.BG

06 юни 2012

ВАСИЛ СИМИТЧИЕВ - ПРОЕКТ

ВАСИЛ СИМИТЧИЕВ - ПРОЕКТ

Софийски Арсенал - музей за съвременно изкуство

бул. "Черни връх" №2, София, www.samcaproject.org

ВАСИЛ СИМИТЧИЕВ - ПРОЕКТ

17 юни - 17 юли 2012, откриване 17 юни, 18.00 часа

„Проект" на Васил Симитчиев е гигантска инсталация, която се разпростира на трите етажа на Софийския Арсенал - Музей за съвременно изкуство и околните пространства и включва обекти, видео и пърформанс. Тя е специално подготвена за мястото и ситуацията. Повечето от работите са нови и заедно с някои по-стари знакови произведения на художника се превръщат в част от едно цяло.

Васил Симитчиев е един от най-интересните и последователни съвременни художници. В творческото си развитие той преминава от класическата скулптура до класическия концептуализъм. Започнал кариерата си в България в условията на социализма, Симитчиев развива търсенията си в Швеция, като използва различни изразни средства (вода, стъкло, бетон, звук, светлина) и често работи в градска среда (обекти, инсталации, пърформанси, видео). Независимо дали създава отделни обекти или големи инсталации и пърформанси, изискващи участието на много хора, той остава верен на водещата роля на идеята и нейната най-точна визуализация с минимални средства.

Много често Васил Симитчиев получава вдъхновение от конкретна среда или контекст. Такъв е случаят и с „Проект". Архитектурните дадености на сградата, паркът около нея, както и дебатът за българския музей за съвременно изкуство са отправна точка в търсенията му. Визуалната рефлексия на всичко това е основна нишка в работите му. Отделните обекти и акции, които на пръв поглед не са свързани помежду си, засилват въздействието си в логиката на цялото. Названието на изложбата подсказва, че както всеки проект и този е отворен, динамичен и следва продължение.

Куратор: Мария Василева

----

ВАСИЛ СИМИТЧИЕВ

Роден през 1938 г. в София. 1962 г. завършва Монументална скулптура при проф. Любомир Далчев в Националната художествена академия, София. 1975 г. емигрира и оттогава живее в Малмьо, Швеция. 1985-1986 – професор по скулптура в Академията за монументални и приложни изкуства Констфак, Стокхолм. 1988 г. – основател и ръководител на Свободна академия за експериментално изкуство в Стокхолм. Негови изложби са организирани в най-големите галерии и музеи на Швеция. Първата му самостоятелна изложба в София е през 2003 г. в Софийска градска художествена галерия. Някои от най-известните му проекти са: Водна маса, 1977; Трансплантирана светлина, 1982; Трансплантация - стъкленият кей, 1985; Директен контакт Малмьо-Мапуту, 1980; Мостът Швеция-Дания, 1996; пърформанс Четене на българската азбука, 1988, хепънинг в Копенхаген и в София, 1991; Възможна дисекция, 1999.

В периода 1985-1994 осъществява многобройни изяви и контакти в областта на културата и изкуството между Швеция и България. Работи в областта на скулптурата, обекта, пърформанса, видеото и инсталацията.

За повече информация: Мария Василева – 0898 419 003, Надежда Джакова, САМСИ, тел: 0879 834 030

  

Няма коментари:

Последователи

железен орден кой какво и защо

you can't save me

може и така

нечовешко

малко съветски песни и красавици

съдбата си играе със съдбата на съдба

бейби,бейби,бейби

What do New York Couples Fight About

Jackson Pollock on John Cage

царевицата и кунст-а - акция на плажа

Her Morning Elegance / Oren Lavie

Jonathan Meese - tate modern london

music: Royksopp - Sparks