contemporary art in Bulgaria; contemporary art and Bulgaria; contemporary art of Bulgaria; contemporary art off Bulgaria; contemporary art beyond Bulgaria;

powered by ARTCHANNEL.BG

12 октомври 2011

"Възможно-Невъзможно" 18.10.-31.10.2011 в „Червената къща”

„Възможно-Невъзможно: идейни проекти за естетизация на градската среда"

Кога:          18.10.-31.10.2011

Откриване:  - 18 октомври (вторник), 18.30 ч.

Къде:         Център за култура и дебат „Червената къща"

Кой: Фондация за съвременно изкуство Венцислав Занков", с подкрепата на Столична програма Култура" 2011 и Централен фонд за стратегическо развитие към Нов български университет и е част от инициативата за кандидатстване на София за европейска столица на културата 2019. Идея и реализация – Венцислав Занков НБУ.

 

Какво:

Възможно-невъзможно са двете крайни точки на движението на махалото на мисълта или това - на желанията – мъртви точки с нулева кинетична и с най-голяма потенциална енергия. Там възможното става невъзможно, невъзможното – възможно.

Амплитудата на колебанията на махалото зависят от големината на тежестта/на мисълта и на желанията/ и дължината на окачването /им към реалността/  Динамиката се осъществява между тях , в лашкането от едната до другата крайност в преработване на потенциалната в кинетична и отново в потенциална енергия. В ритмичното люлеене между възможното и невъзможното и невъзможното-възможно, се създава илюзията за движение като придвижване.

Защо

Можеш да правиш изкуство, само когато вярваш в утопията, че можеш да промениш света. Трудността е именно в това, във време когато няма повече утопия, да се открие по-нататък добро изкуство.

Кристиан Болтански в разговор с Дорис фон Дрателн

Декември 1990 Париж

Kunstforum, Bd. 113, Mai/Juni 1991

 

 

Метаморфозите на не-мястото

Всеки един хубав проект съдържа в себе си утопия и степен на невъзможност, с което и потенциал да превърне едно „не"-място в Място, като му придаде част от енергията на своята утопичност и това го прави хубав.

        

През последните 20 години естетизацията на градските пространства в София с  постоянни скулптурни и пластични композиции или е с неясен процедурен произход, което води до неясен естетически резултат и предназначение,  или е свързана със интерпретирането националното символно и историческо наследство. Малко са художествените образци, които да напомнят, че София е съвременен европейски град, който има не само архитектурно-историческо  наследство, но и съвременно трайно виждане за изкуство в градска среда.

 

Очевидна е потребността от актуализиране на мненията за ролята, мястото и значението на пластичните изкуства в публичното пространство, както и процедурите и критериите за тяхното реализиране.

 

Чрез представянето в изложба на 10 идейни проекта с концепция,  пластични решения и онагледяване чрез средствата на дигиталния монтаж  присъствието им  в градската среда на столицата, „Възможно-Невъзможно: идейни проекти за естетизация на градската среда" има за цел да провокира  осъвременяване на виждането за ролята, мястото и значението на скулптурата в публичното пространство, както и да постави въпроси относно процедурите и критериите за нейното реализиране.

 

На 27.10.2011 от 19.00 часа паралелно с изложбата се планира среща-разговор «Скулптурата и градът?» с участието на проф. Величко Минеков, проф. Велислав Минеков НХА, Венцислав Занков НБУ и представители на Столична община, Министерството на Културата, Съюзът на българските художници и независими творци, относно политики и практики, касаещи скулптурата в публичното пространство – по света и у нас.

 

 



ventsislav zankov
http://zankov.info
mobile: +359 887 51 97 94


'VENTSISLAV ZANKOV' CONTEMPORARY ART FOUNDATION
http://foundation.zankov.info
mobile: +359 887 51 97 94
Post:
P.O.BOX 223
1618 Sofia, Bulgaria


art and bulgaria http://art-bg.blogspot.com/
http://artchannel.bg

Няма коментари:

Последователи

железен орден кой какво и защо

you can't save me

може и така

нечовешко

малко съветски песни и красавици

съдбата си играе със съдбата на съдба

бейби,бейби,бейби

What do New York Couples Fight About

Jackson Pollock on John Cage

царевицата и кунст-а - акция на плажа

Her Morning Elegance / Oren Lavie

Jonathan Meese - tate modern london

music: Royksopp - Sparks