contemporary art in Bulgaria; contemporary art and Bulgaria; contemporary art of Bulgaria; contemporary art off Bulgaria; contemporary art beyond Bulgaria;

powered by ARTCHANNEL.BG

06 юни 2011

Water tower art fest 24-30.06

Фестивалът е от свободомислещи хора за други такива. Разкрива и предизвиква за размисъл и комуникация между хора от различни етноси и възрасти, в локален и глобален контекст на жива връзка между участници и зрители, извън възпритетото елитарно, отчуждаващо възприятие за изкуството. Изкустовото само по себе си има функция в обществото и ние му  делегираме тази функция обратно.


Елате да ни видите, да ни чуете и да почуствате, че има грижа за друго състояние на духа освен състояние на пълна апатия, завист и епикурейство.


Не възприемаме повече ситуацията, в която сме безмълвни в окото на цензурата от хора, които нямат отношение към изкуството, в каквато и друга форма, освен ширещото се конформистко притъпяване на сетивата, създадено и подкрепяно от медии и власт


за повече и програмата 

на 

www.watertowerartfest.com 




 

ПЕТОТО ИЗДАНИЕ НА МЕЖДУНАРОДЕНИЯ АРТ ФЕСТ ВОДНА КУЛА ПРИВЛИЧА АРТИСТИ ОТ ЦЯЛ СВЯТ

ЗА ПОРЕДНА ГОДИНА В ЮНИ МЕСЕЦ ГР. СОФИЯ СТАВА ПРИТЕГАТЕЛНА  ТОЧКА НА БАЛКАНИТЕ И ЕВРОПА ЗА БЪЛГАРСКИ И МЕЖДУНАРОДНИ ТВОРЦИ, РАБОТЕЩИ В РАЗЛИЧНИ СФЕРИ НА СЪВРЕМЕННОТО ИЗКУСТВО

 

24 юни 2011, гр. София - Тазгодишното пето по ред издание на независимия арт фестивал Водна кула 2011 ще се проведе традиционно между 24 и 30 юни на пет ключови места в центъра на София: Водна Кула - Лозенец, Подземие Сердика (бивш магазин София)

Изложбена зала Рока BG
, Централна минерална баня, Военен музей

Фестивалът е с разширена програма в сравнение с предишните издания. Проявите ще бъдат многожанрови, с акценти върху експериментална музика, кино, изобразително и приложно изкуство, видео и инсталации от звук. Основните акценти за 2011 са интерпретации върху темите за качеството на живота в градска среда, екология, неформална арт комуникация, социално-ангажиращо изкуство, и пр. Ще бъдат показани инсталации и работи на артисти от цяла Европа, Китай, Израел, Съединени Щати и др. По време на откриването ще има съпътстваща музикална и презентационна програма, както и Фриндж Фест със спектакли и съвременни театрални постановки във Водната кула от 01.07 - 10.07.

Очакват се над 130 участници от България и света - утвърдени автори в съвременното изкуство. Водна Кула Арт Фест тази година - годината на доброволчеството - се организира от екип, в който участват над 50 доброволци.

Всички прояви се провеждат с подкрепата на Столична Община и под патронажа на кмета на гр. София -  г-жа Йорданка Фандъкова.

Официална програма:

24.06   18:00 - 22:30 Откриване на Водната кула - музика и лятно кино в градинката

25.06   17:00 - 19:30 Изложбена зала Рока BG и Подземие Сердика

25.06   20:00 - 22:00 Централна минерална баня

26.06   15:00 - 20:30 Военен музей

експозициите ще могат да се видят по места между 25 - 30 юни от 15:00 - 19:00  (Събота и Неделя - Водна Кула от 11:00 - 15:00, Централна Баня и Сердика 12:00 - 17:00)

Презентационната програма ще се проведе във Воения Музей от 26ми - 29ти Юни.

 

Повече информация и пълната програма за фестивала, може да получите на сайта ни- www.watertowerartfest.com

 

Следете ни на: www.watertowerartfest.com, http://www.facebook.com/watertowerartfest

 

 

Фестивалът се реализира с финансовата подкрепа на Столична програма "Култура" на Столична община.


Всички събития са с вход свободен.

 

 

Кратки представяния на най-изявените артисти в тазгодишното издание на фестивала

 

Ян Домс - Холандия

Стъклото е твърдо и чупливо, прозрачно и отразяващо. Широката употреба  на стъклото не е причината, поради която „отразяващо" е подходящо прилагателно, с което да се опише работата на Ян Домс. Дори когато използва други материали като желязо и метал, също твърди субстанции, работата му отново запазва способността си да 'отразява'.

Сякаш неговите действия са мотивирани от размисли над съществуването. Размисли за същността на нещата и всички изначални непонятности. С други думи – наблюдение. Вероятно доста странна концепция и необичаен начин на изразяване за един толкова динамичен подход в артистичния свят.

Ян Домс ще представи инсталацията 'Heaven on earth' от стъкло във едната зала на централната  минерална баня.


Кика Никонела - Бразилия

Кика Николела е бразилски артист и експериментален режисьор. Нейните творби включват видео филми, инсталации, перформанси, експериментални документални филми и фотография. Дипломирала се в профил Филм и Видео, към Университета в Сао Пауло.

На таз годишния фестивал тя ще представи видео инсталацията си  WINDMAKER (2007) и премиера на Exquisite Corpse Video Project - Volume 3, на чийто проект тя е инициатор.

http://exquisitecorpsevideoproject.wordpress.com

 

Гавин Кембъл е ирландски артист от град Дери. Учил е изящни изкуства в Колежа по изкуства в Белфаст където е специализирал Скулптура. Гавин използва различни видове визуална медия, за да създаде видео/аудио пърформанси и скулптурни инсталации, които изследват темите за идентичността, усещането за психическо и физическо местоположение и дискомфорт, свързани с нашето разбиране за собственост и отчуждение в конфликтни простанства и места.

Във видео инсталацията "Граници", Гевин прави една смяна на местата, отново свързано с границите на Ирландия. В това произведение, той изкопава парче земя от Северна Ирландия, преминава с него през границата, където изкопава парче от Република Ирландия и заменя местото на едното парче земя с другото. Повдигат сe  въпроси за собствеността, освобождението, пленяването, идентичността, саможертвата, идеята за „корените", отчуждаването, интимността, правото и дистанцията.

 

Анди Броди

Британският артист Анди Броди завършва магистратура в Университета в Лийдс, а в момента се подготвя за защита на докторска степен по психология. Той използва галериите като декор за своите фотографски инсталации, които поставят под съмнение и предлагат коментар за ролята на галериите като елитарни места за оценяване на естетиката. Анди е имал изложби в Лийдс, Шефийлд, Бирмингам и Амстердам. Неговите работи са отразени в журнала Рубрик, а предстои да публикуват и негов текст в издание на KUVA Academy of Fine Art, Хелзинки. Бил е и куратор на няколко изложби в Обединеното кралство.

 

Лемех 42 е италианско творческо студио.

 

Създават комерсиални и некомерсиални анимации, илюстрации и графичен дизайн. Техните работи са били представяни на многобройни арт панаири, фестивали за анимация и изложби. От 2009г насам са представени от галерията за съвременно изкуство Л'ариете.


Няма коментари:

Последователи

железен орден кой какво и защо

you can't save me

може и така

нечовешко

малко съветски песни и красавици

съдбата си играе със съдбата на съдба

бейби,бейби,бейби

What do New York Couples Fight About

Jackson Pollock on John Cage

царевицата и кунст-а - акция на плажа

Her Morning Elegance / Oren Lavie

Jonathan Meese - tate modern london

music: Royksopp - Sparks