contemporary art in Bulgaria; contemporary art and Bulgaria; contemporary art of Bulgaria; contemporary art off Bulgaria; contemporary art beyond Bulgaria;

powered by ARTCHANNEL.BG

06 юни 2011

Izlogba na Peter Tzanev

Галерия „Райко Алексиев", София

6 – 14 юни, 2011 година

(Откриване –  на 6 юни от 18.00 часа)

Петер Цанев : Инструменти на съпричастност

 

Модерният художник свързва душевното равновесие и хармонията в изкуството със създаването на нов и съвършен език. Модерният субект вярва, че този език се произвежда от автономния вътрешен свят на художника. Постмодерното общество на консумацията, услугите и режисираните преживявания има за ориентир ранимостта и съмненията на децентрирания субект, пленен от властта на интерактивното. Днес „тихата революция" на художниците, които преоткриват силата на автономното изкуство, е ориентирана към една свръхчувствителна и крехка хармония, която не е концептуален проект или утопичен модел, а фин баланс, поддържан от усилията на емпатийния субект.

 

Изложбата Инструменти на съпричастност поставя фигурите на класическата модерност в пространството на „инсталационната рисунка". Хармонията и равновесието, идващи от модерността, са принудени да балансират върху несигурността на настоящето. Изложбата съчетава няколко шепи вода и човешки дъх с алуминиеви ленти, бетонни блокове и всекидневни пластмасови предмети. Всичко е закрепено в състояние на деликатна мимолетна несигурност. Всеки един елемент – налягането в торбичката с вода, температурата в залата, разтягането на пластмасата, полъха на въздуха или стъпките на невнимателелен посетител -  могат да се превърнат в причина за разпадането на този свят.   

 

 

 

Няма коментари:

Последователи

железен орден кой какво и защо

you can't save me

може и така

нечовешко

малко съветски песни и красавици

съдбата си играе със съдбата на съдба

бейби,бейби,бейби

What do New York Couples Fight About

Jackson Pollock on John Cage

царевицата и кунст-а - акция на плажа

Her Morning Elegance / Oren Lavie

Jonathan Meese - tate modern london

music: Royksopp - Sparks