contemporary art in Bulgaria; contemporary art and Bulgaria; contemporary art of Bulgaria; contemporary art off Bulgaria; contemporary art beyond Bulgaria;

powered by ARTCHANNEL.BG

14 април 2008

S.H.E.



Национална художествена галерия

Зала ПАРАКЛИС

Наташа Теофилович

S.H.E.

14 – 20 април 2008

Куратор: Светлана Куюмджиева

Откриване: 14 април 2008 (понеделник), 18.00 часа

Наташа Теофилович ще направи презентация на изкуството си в Националната художествена галерия на 15 април 2008 (вторник), 17.00 часа

s.h.e. е интерактивна творба (атмосфера), която комбинира инсталация и триизмерна анимация.

s.h.e. играе с виртуалното и реалното. Границите между двете започват да се размиват. Къде свършва виртуалното и започва реалността?

Инсталацията се състои от компютърни монитори разположени на нивото на очите. На екраните са изобразени триизмерни анимирани герои, обърнати към посетителите. Всички 5 анимации са синхронни и взаимосвързани в общ образ чрез използването на авторски софтуер.

По своята същност творбата е всеобхватна, тъй като аудиторията и архитектурата на пространството са ключови компоненти в инсталацията. Екраните са на разстояние един от друг, така че виртуалните актриси, които преминават от екран в екран, сякаш минават и през реалното пространство (истинският свят, който съществува в празнините между екраните). По този начин две пространства се преливат виртуалното и реалното. Петте Тя - s.h.e.(s) преминават в нашето пространство, докато ние минаваме през тяхното.

В концептуален план работата се основава на анализа на виртуалното пространство и виртуалния актьор.

Виртуалното пространство е изпразнено; неговата пространственост се дефинира от виртуалните образи чрез тяхното движение и поведение (анимацията). В празното пространство, виртуалните образи са оставени да изследват собствените си виртуални идентичности. Затова те почукват от вътрешната страна на екраните, докосват границата (ръба) на картината и влизат в собствените си виртуални тела.

Те сакожи”, виртуални мембрани без органи, с анимирани сенки.

Елементите на личното, интимното и автопортрета присъстват във всички сегменти на произведението. Портретите на виртуалните актриси са извлечени от моя собствен. Дигиталното осветление е уловено (HDR IBL) от средата, в която живея. Звукътритъмът на тропането на екраните, почукването по стъклената повърхност на екрана, в който петте Тя - s.h.e.(s) са създадени. Мимиките, движенията и жестовете са лично мои.

Наташа Теофилович

За повече информация:

Светлана Куюмджиева – 0897 967 121

София Минева, НХГ – 980 33 25, 0899 482 444

Няма коментари:

Последователи

железен орден кой какво и защо

you can't save me

може и така

нечовешко

малко съветски песни и красавици

съдбата си играе със съдбата на съдба

бейби,бейби,бейби

What do New York Couples Fight About

Jackson Pollock on John Cage

царевицата и кунст-а - акция на плажа

Her Morning Elegance / Oren Lavie

Jonathan Meese - tate modern london

music: Royksopp - Sparks