contemporary art in Bulgaria; contemporary art and Bulgaria; contemporary art of Bulgaria; contemporary art off Bulgaria; contemporary art beyond Bulgaria;

powered by ARTCHANNEL.BG

Последователи

17 април 2008

МЛАДИ ХУДОЖНИЦИ В НАДПРЕВАРА ЗА ПРЕСТИЖНА АРТ НАГРАДА

МЛАДИ ХУДОЖНИЦИ В НАДПРЕВАРА ЗА ПРЕСТИЖНА АРТ НАГРАДА

За първи път тази година в България се връчва престижната награда за млад художник в областта на съвременното изкуство БАЗА.

Наградата е стипендия и шестседмичен престой в International Studio and Curatorial Program (ISCP), Ню Йорк през периода октомври 2008 – май 2009 и самостоятелна изложба през 2009 г. в галерията на Института за съвременно изкуство – София.

Ежегодната награда за млад художник е основана за първи път през 1990 г. в Чехия от създателя и директора на Фондацията за гражданско общество (САЩ) Уенди Люерс. Днес наградата съществува в 10 европейски страни и се е превърнала в едно от най-престижните отличия и сериозна професионална атестация. Сред държавите, присъединили се към наградата, са: Чехия, Словакия, Хърватска, Косово, Сърбия, Македония, Босна и Херцеговина, Словения, Албания. Като резултат от активния обмен на информация между страните е основана международната мрежа за награди за млади художници YVAA.

Целта на Наградата е да осигури подкрепа за младите художници като им открие нови възможности за образование, изследване и професионална реализация.

Инициативата и организацията на процедурата по наградата и изложбите е на Института за съвременно изкуство-София, който впоследствие е избран да организира провеждането на конкурса.

Конкурсът бе отворен за творци до 35 години, работещи във всички медии на съвременното изкуство. Явилите се 32- ма млади художници работят в най-разнообразни жанрове на съвременното изкуство – живопис, скулптура, видео, обект, инсталации, като най-младият участник е роден през 1983 година. Журито в състав: Боряна Драгоева, Кирил Прашков, Мария Василева, Яра Бубнова и Станислав Памукчиев, бе приятно изненадано от жанровото разнообразие и равнището на представените работи и завиши бройката на номинираните за наградата от 4 на 6 млади автори. Техните имена вече са известни: Бора Петкова, Василена Ганковска, Викенти Комитски, Виолета Танова, Лазар Лютаков и Рада Букова. Те ще се представят в обща изложба в Софийската градска художествена галерия в началото на месец май. Победителят ще бъде обявен на откриването на изложбата.

Конкурсът за наградата БАЗА ще се провежда всяка година.

СГХГ е партньор на проекта.

Няма коментари:

железен орден кой какво и защо

you can't save me

може и така

нечовешко

малко съветски песни и красавици

съдбата си играе със съдбата на съдба

бейби,бейби,бейби

What do New York Couples Fight About

Jackson Pollock on John Cage

царевицата и кунст-а - акция на плажа

Her Morning Elegance / Oren Lavie

Jonathan Meese - tate modern london

music: Royksopp - Sparks