contemporary art in Bulgaria; contemporary art and Bulgaria; contemporary art of Bulgaria; contemporary art off Bulgaria; contemporary art beyond Bulgaria;

powered by ARTCHANNEL.BG

23 октомври 2007

Кръвно отмъщение на Боряна Росса и Олег Мавроматти


25.10.2007 Хамбара от 18.30 часа
дискусионен клуб "на тясно" http://zetmag.org/na_tjasno


Кръвно отмъщение на Боряна Росса и Олег Мавроматти

Боряна Росса и Олег Мавроматти представят пърформанси, направени от тях през 2007, посветени на развенчаването на легенди в света на изкуството и политиката.

Между тях са :

„Кръвно отмъщение 2”, в което Боряна отмъщава на мъжката вездесъщност на несъстоялото се легендарно „самоскопяване” на Рудолф Шварцкоглер (Виенски акционист, 1940-1969, който се самоубил като се хвърлил от прозореца, а не при кръвозагуба след така наречената „кастрация”, както твърди легендата).

„Истинска любов” – пърформанс посветен на героичната про-милитаристка сватба на Рене и Тай Зуегер, състояла се през 2006, след като Тай е обезобразен от бомба в Ирак. Жена му – Рене - го нарича „картофчо” поради това, че Тай вече няма уши, нос и коса. Този пърформанс изгражда паралели с пост-военната живопис на Отто Дикс.

„Свято тяло”, в която се развива идеята за цялостността на живия организъм, с надеждата вторични белези като пол, раса и националност да отстъпят на заден план пред възхищението от живота (може и от смъртта).


„Знак на валст” използва пурата, като предмет-символ, добил разнообразни значения в историята на властта, като атрибут на Че Гевара, Фидел Кастро, Уинстън Чърчил и разбира се Моника Люински.

“Аз така го виждам, ” изразява отношението на художниците към произведението на изкуството и опрделянето на неговата стойност. Това се случва посредством едно неочаквано чувстевно “обиграване” на баналната фраза “така вижда художникът”.


http://zetmag.org/na_tjasno/2007/program/exit_perf_pics_25_10_2007/index.html

Няма коментари:

Последователи

железен орден кой какво и защо

you can't save me

може и така

нечовешко

малко съветски песни и красавици

съдбата си играе със съдбата на съдба

бейби,бейби,бейби

What do New York Couples Fight About

Jackson Pollock on John Cage

царевицата и кунст-а - акция на плажа

Her Morning Elegance / Oren Lavie

Jonathan Meese - tate modern london

music: Royksopp - Sparks