contemporary art in Bulgaria; contemporary art and Bulgaria; contemporary art of Bulgaria; contemporary art off Bulgaria; contemporary art beyond Bulgaria;

powered by ARTCHANNEL.BG

16 юни 2023

Rhythm & Space Изложба на Васко СлавковRhythm & Space

Изложба на Васко Славков
Галерия Аросита
, ул. Врабча 12, София

15.06 - 30.06.2023г. Откриване 15 юни (четвъртък) 18 - 21ч.

Как художника работи с архитектурата? По какъв начин пейзажът, може да бъде трансформиран в ритъм, а ритъмът да преобрази пространството?

В своята комплексна визуална инсталация Rhythm & Space, художника Васко Славков използва реалността като отправна точка, за да преобрази цялата галерия. Тя, под формата на природен пейзаж, се деконструира до орнамент, а орнамента започва да пулсира с ритъма на цветната светлина и изцяло транформира галерията. В случая това са характерните за галерия "Аросита" ниши на едната стена, както и приземния етаж с централна овална стена. Тази конкретната архитектурна даденост затруднява не един художник работещ с галерията, заради своята подчертана функционална доминантност. Да се впише или дистанцира от архитектурата на галерията, да се намеси и да я промени с визуални средства, или да се остави на нейния строг грид. Ако за едни автори тази даденост е препятствие, то за Васко Славков, архитектурата винаги е стояла в началото на процеса за създаване на едно ново произведение. В своята досегашна практика, той създава визуални намеси върху сгради или различни публични пространства, превръщайки ги в големи орнаментни пана, в които ритмично се редуват ярки цветове, пулсиращи мандали, които разбиват равните архитектурни повърхности. В този смисъл изкуството му винаги се осланя на синтеза межу живопис и архитектура, между художествено (изящно) и приложно изкуство. В тази си най-нова изложба, той умело съчетава двете, като прави архитектурата на залата активен участник в цялата инсталация.  

текст: Весела Ножарова

Васко Славков е завършил Национална Художествена Академия - София през 1994 г. специалност стенопис при проф. Тома Върбанов. От тогава до сега има реализирани 22 самостоятелни изложби както и участва в много групови изложби в България и чужбина. Работи в областа на сайт-спесифик интервенции, живопис, рисунка, фотография, графичен дизайн. Съосновател на студиото за графичен дизайн The Eggs Studio през 1992г. От началото на 2020 г. е съосновател и арт директор на пространството за съвременно изкуство Depoo.

www.depoo.space
www.facebook.com/vasko.slavkov
www.behance.net/vaskoslavkov
www.theeggs-studio.com

Rositsa Getsova
12 B Vrabcha St, Sofia 1000,
open 3-7 pm, sat/sun closed
cell phone.: +359 885 87 28 04
www.arosita.info, arosita12@gmail.com

Няма коментари:

Последователи

железен орден кой какво и защо

you can't save me

може и така

нечовешко

малко съветски песни и красавици

съдбата си играе със съдбата на съдба

бейби,бейби,бейби

What do New York Couples Fight About

Jackson Pollock on John Cage

царевицата и кунст-а - акция на плажа

Her Morning Elegance / Oren Lavie

Jonathan Meese - tate modern london

music: Royksopp - Sparks