contemporary art in Bulgaria; contemporary art and Bulgaria; contemporary art of Bulgaria; contemporary art off Bulgaria; contemporary art beyond Bulgaria;

powered by ARTCHANNEL.BG

Последователи

14 ноември 2012

Izlozhba na Leda Starcheva w Galeria Vaska Emanouilova / Otkrivane: 16.11., petyk, 18 h.Галерия Васка Емануилова представя:

НАТУРА
Леда Старчева
17.11. – 12.12.2012
Откриване: 16.11., петък, 18 ч.
 В рамките на програмата за съвременна скулптура Галерия Васка Емануилова представя самостоятелната изложба на Леда Старчева
 
Въпросът какво е природа е тясно свързан с въпроса какво е изкуство. Дали изкуството се опитва да я изобрази, наподоби, разкрие или представи, дали „печели" съревнованието с нея или я използва за създаване на „собствени светове" определя дефиницията и разбирането ни за него. Леда Старчева започва от този проблем и озаглавява изложбата си с академичния термин „натура". Въпросът, който стои в основата на работата й, всъщност е – какво е скулптура?
          
Художничката ни показва границата между по-традиционната представа за скулптура и съвременното разбиране за разрушаване на формата. Прави това като ни въвежда в интимността на преживяванията и усещанията на самото тяло. В пространството на галерията зрителите могат да видят фрагменти от глина и рисунки на части от тялото на художничката или пък такива, които наподобяват човешки и/или животински органи. Фрагментите са свързани на принципа на асоциацията, зад всеки един се крие преживяване на болка, отвращение, съзерцание, покой или движение. Показани заедно в изложбената зала, те са като отломки от изровено праисторическо тяло, тогава, когато сякаш границата между човешкото и животинското все още не съществува.
          
Леда Старчева е автор с богат опит в работата със скулптура. За разлика от досегашните й произведения, настоящата изложба поема в друга посока.  Художничката изследва границите на представата за целостта на обекта в множество фрагменти; отделя формата и „фактурата", поставяйки (сякаш небрежно) отделните елементи върху обикновени, сгънати опаковъчни хартии и ни изправя пред въпроса за материята като нещо базисно свързано с тялото.
 
Леда Старчева (р. 1960) завършва специалност „Скулптура" в Художествената академия в София през 1984 г. Оттогава участва в групови изложби на българско изкуство в България, Австрия, Чехия, Словакия, Германия. През 1996 г. получава стипендия за пребиваване в „Сите Ентернасионал де-з-Ар" в Париж и същата година става носител на годишната награда на Клуб „Между колеги" на името на Димитър Арнаудов. Представя се със самостоятелни изложби на Празниците на изкуствата „Аполония" през 1997 г. в Созопол, в София – галерия „Ата-Рай" (1999) и  галерия „Ракурси"  (2005) съвместно със Светослав Недев, в САЩ – галерия „Алва", Ню Лондон, Кънектикът (2003 г.) и галерия „Алекси вон Шлипи", Университет на щата Кънектикът, Гротън, Кънектикът, 2008 г. През 2010 г. показва изложба в Народното събрание в София. Нейни работи се намират в Националната галерия в София, градските галерии в Силистра и Стара Загора, както и в колекцията на Университета на щата Кънектикът и в колекцията на Дарик радио.


За повече информация: Галерия Васка Емануилова (филиал на СГХГ)
бул. "Янко Сакъзов", 15
+ 359 2 944 11 75, + 359 878 190 316


__._,_.___

Няма коментари:

железен орден кой какво и защо

you can't save me

може и така

нечовешко

малко съветски песни и красавици

съдбата си играе със съдбата на съдба

бейби,бейби,бейби

What do New York Couples Fight About

Jackson Pollock on John Cage

царевицата и кунст-а - акция на плажа

Her Morning Elegance / Oren Lavie

Jonathan Meese - tate modern london

music: Royksopp - Sparks