contemporary art in Bulgaria; contemporary art and Bulgaria; contemporary art of Bulgaria; contemporary art off Bulgaria; contemporary art beyond Bulgaria;

powered by ARTCHANNEL.BG

21 май 2012

zakrivane na Exit Art izlozba i performance

Последната изложба на Екзит арт, с документация на пърформанси на Боряна Росса и Олег Мавроматти и видео интервю на Б. Росса в колекцията  "История на пърформанса, разказана от художници":

Всеки изход е вход: 30 години Екзит Арт"  

Галерията е основана през 1982 г. от изпълнителната директорка Джанет Ингберман и арт-директора Папо Коло. За 30те години на своето съществуване, Екзит Арт израстна от пространство показващо новаторски алтернативи в изкуството до център за иновативни културни практики.

Галерията насърчава разнообразни интердисциплинарни прояви на артистичната общност в Ню Йорк, като организира над 200 изложби, събития, фестивали и програми с участието на повече от 2500 артисти. Галерията се стреми да бъде постоянно предизвикателство за общоприетите социални, политически, естетически и кураторски норми като организира исторически изложби, представящи работата както на млади, така и на утвърдени автори, предоставя пространство за реализация и показване на експериментални театрални проекти, показва международни филмови програми.

Още от създаването си Екзит Арт посвещава работата си на експерименти осъществени в територията на пресичане на жанрове като филм, видео, театър, музика, текст, дизайн и визуални изкуства, оставайки непоколебима в своята мисия да осигурява нови възможности както за артистите, така и за публиката.

В основата на създаването Екзит Арт е професионалната и лична връзка между учредителите Ингберман и Коло, които се срещнат в края на 1970, влюбват се и посвещават живота си на изграждането на  културен център, който да отговори на някои отнай-належащите въпроси на нашето съвремие.

Всеки изход е вход: 30 години Екзит Арт"   изследва богатата история на галерията от нейното основаване на таванското помещение на апартамента на Канал Стрийт през 1982, през нейната дейност на адресите й  в Сохо на Бродуей 578 (1984-1992) и Бродуей 548 (1992-2002 г.) до последната й локация в Хел Кичън.

В тази ретроспективна изложба е показана обширна документация от архивите ExitАрт ", включително на плакати, промоционални материали, фотографии, иновативен изложбен дизайн и селекция на художници, с които галерията работи през годините. Изложбата  включва също и архив на материали, които Екзит Арт не е публикувала. Съоснователят, Папо Коло представя фотографски материали, посветени на духа на Exit Art, с фокус върху живота на съоснователката Джанет Ингберман, която почина през август 2011 г.


Представен е и проектът „Колективен пърфопрманс", който включва документация на пърформанси, осъществени в галерията, както и колекция от интервюта "История на пърформанса, разказана от художници", свключваща интервюта с: Вито Акончи, Роб Андрюс, Фондация "Брусисоко качество", Боряна Росса, Коко Фуско,Регина Хосе Галиндо, Кейт Гилмор, Orlan, Рафаел Санчес, Кароли Шнееман, Сесилия Викуня, МартаУилсън и други.

Галерията се закрива с пърформанса „Последната вечер, в която бях с теб". Събота 19 май, 21-23 часа.

Exit Art, 475 Tenth Ave, New York, NY 10018

http://www.exitart.org/exhibition_programs/current_programs/retrospective.html





--
Boryana Rossa

After the Fall: Video Installation
Studio 2
RPI, Troy, NY
April 20, 2012 5:30 PM - April 21, 2012

...
re.act.feminism #2

23 March – 22 April, 2012 Wyspa Institute of Art, Gdansk, Poland

http://www.wyspa.art.pl  

 www.reactfeminism.org


Няма коментари:

Последователи

железен орден кой какво и защо

you can't save me

може и така

нечовешко

малко съветски песни и красавици

съдбата си играе със съдбата на съдба

бейби,бейби,бейби

What do New York Couples Fight About

Jackson Pollock on John Cage

царевицата и кунст-а - акция на плажа

Her Morning Elegance / Oren Lavie

Jonathan Meese - tate modern london

music: Royksopp - Sparks