contemporary art in Bulgaria; contemporary art and Bulgaria; contemporary art of Bulgaria; contemporary art off Bulgaria; contemporary art beyond Bulgaria;

powered by ARTCHANNEL.BG

07 ноември 2011

на 10-ти ноември 2011/четвъртък/ от 18.30 - Последния будоар -скулптура, кръв, видео

Последният будоар

1991-двадесет години по-късно

"... Турбуленциите на времето, нестабилността на времената, противоречивостта на годините, принудени да преодоляваме, ни натикват или в спомените, или в надеждите; в носталгията и в амбициите. Спомням си едно мое време, направило миналото ми безпредметно, а бъдещето ми без очертания. Лишен от тях се оказах в едно мрачно настояще, което се очертаваше като безкрайно. 1991-1992

Миналото и бъдещето се свиха и сляха; потънаха там, в черната дупка на това настояще. Хоризонтът на събитията се сви до „днес", черното се възприемаше буквално – мрак; без осветление, с единствената грижа какво още ще се случи утре..."

В. Занков   Limes Agonae' 1997 каталог

 

1991 завърши за мен с акция в софийската кланица в Орландовци, а започна на 22-ри февруари със сняг и кръв в Докторската градинка. Тази година ме беляза и остана в историята. След двадесет години мога да добавя клетки-будоари, вериги и части от фигури на трима конника на откровението, ангел с две озъбени усти ...без история и без бъдеще, без тяло. Времето го няма. Ако чакаме края на света, то край няма. Свят няма, Отломки от съдби се носят в хаоса на реалното и виртуалното. Социални мрежи и социални революции?

 10 ноември 1989 направи възможна моята 1991-ва. 10-ти ноември 2011 е обикновен работен ден/четвъртък/, в който спомените и надеждите не вършат работа. Гледам да си върша работата, а какво ще се случи утре – дори не ми се мисли. Безмислени усилия.

Последният будоар
1991-двадесет години по-късно

Венцислав Занков
Самостоятелна изложба – скулптура, кръв, видео


10.11-22.11.2011
галерия „Райко Алексиев" ул."Раковски" 125, София


Откриване 10-ти ноември 2011, 18 .30.часа

 

С подкрепата на:

Международна фондация
„Св. св. Кирил и Методий"

 

С последната си самостоятелна изложба, Венцислав Занков обявява края на будоарните игри в съвременното българско изкуство и култура, или поне му се иска да може да го види.

Със завършването си на художественото образование през 1988 той започва да работи в областта на скулптурата, като смело заявява своето място в изкуството. 1989 на тротоара на ул. Раковски  показва композицията си „Пътят" от която са останали само архивни фотографии, показани през 2009 в „Чайната" ул. „Бенковски" 14.

През 1990 вкарва и монтира с кран в градинката зад „Националната библиотека" скулптури от желязо, едната от които е включена в Art in Public  2011, 272 pages на Braun Publishing ISBN 978-3-03768-098-8.

През 1991 в същата тази градинка сред същите тези скулптури той прави първия си кървав пърформанс „Червено 1" като реакция към едно обезмислено живеене без минало и с празно бъдеще. Присъстващите са малко. В същия този час и ден известни днес куратори и изкуствоведи спорят на 4 етаж на Шипка 6 за бъдещето на „Клуба на /вечно/ младия художник". Долу един млад художник лежи кървав в снега. Разривът е видим -  така културата  и критиката става будоарна;  съдбата на официалното изкуство – будоарна. Ако има друго, то то е систематично изключвано или манипулирано през годините от същите тези куратори-изкуствоведи от онази сбирка на 22.02.1991 на 4ти етаж на СБХ.

20 години по-късно се повдига въпроса кое днес във функционирането на художествения живот е по-различно от онези времена. Тук авторът казва: „...край няма. Свят няма, Отломки от съдби се носят в хаоса на реалното и виртуалното". Остава надеждата в световната финансова криза да изгори и всичко фалшиво в изкуството.

Изложбата на В.Занков „Последния будоар" не е ретроспективна, но прави връзка между събития преди 20 години, едно от които е  акцията му в софийската кланица, част от неговия проект "Limes agoniae" /границата на агонията/ и днешното състояние на екстремно оцеляване като едно дежа-вю на началото на «пехода». Авторът съпоставя разпадащи се висящи фигури в клетки /2011/  с бели чаршафи напоени с кръв, създадени през 1991-ва в кланицата за телешко месо. На входа – прожекция на черно бял филм без звук – архивирал и запазил действията от същата онази година. «Говори ми!» /2011/ скулптура, светлина, летящо двукрила озъбена глава и  стихотворението «Пророк» на Пушкин са насреща. Има и още, но е оставено за разкриване на Посетителя.

 Александър Живородов

 

 

 

 

 

Иначе: Будоар

мн. будоари, (два) будоара, м. Истор. Тоалетна стая и приемна на дама от висшето общество.

Съновник - Будоар

Будоар -

Насила ще правиш нещо на сила за половинката си.

 

Поп Фолк Клуб БУДОАР Слънчев Бряг

Будоар ресторант-градина Адрес: София, кв. Гео Mилев

В будоара на кралицата

Ресторант-кафе "Будоар" е място за (не)благородници от градски тип

Мариела Гемишева представя инсталацията "Любимият ми будоар" в галерия "Сариев"

 

Будоар

Тип: Класиката на ресторанта
Категория: **
Кухня: Европейски традиции

вид музика: фонова
резервация: не се изисква

Средна цена за обяд/вечеря на човек:

  • 20.00 - 30.00 лв.

Дамски будоар

Последен поглед в огледалото

Специален будоар чака булката за последен поглед в огледалото преди решителния момент. Стаята, в която бъдещата съпруга може за последно да се усамоти с приятелките си, е решена в бледолилаво, срещу нея има и помещение за мъжа, издържано в резеда.

 

Домашен будоар-106-44-Марина Маринова

ВИЖТЕ ОЩЕ ОТ: ИЗЛОЖБИ

 

Енрике гледа Витоша от будоар

Ретро апартамент на 270 кв. метра и интернет джаджи очакват Иглесиас

 

Добре е всеки член на  семейството да има собствена стая: за уединение, отдих, за създаване на обстановка  само по свой вкус. В този смисъл върви само на децата: на тяхно разположение е детската стая. Възрастните се задоволяват със спалня и гостна.

На задружното семейство не е тясно даже в малък апартамент. Но понякога жената трябва да се уедини и спокойно да се заеме със себе си. И ще й бъде удобно, ако в спалнята е предвидено специално място за това. И така, да обзаведем женското ъгълче.

Не бъркайте спалнята с будоар!

Много погрешно наричат женската спалня будоар. Това правят даже някои дизайнери, не затруднили се с изучаването на историята по въпроса.

Френски стил бодуар

Едва ли ще ви удиви, че  будоарът е измислен от  французите. Самата дума идва от глагола bouder (сърдя се) и ни пренася в Париж през  XVII век. В онези времена парадната анфилада на  двореца се завършвала от стаята на стопанката  и там светските дами се уединявали , ако били сърдити.

Вивиан Уестууд

Будоар Парфюм Спрей 30ml/1oz

Boudoir Eau De Parfum Spray

 

„Дамски будоар в цветовете на водата" – така определи последната си колекция дизайнерката Мариела Гемишева. Показа я в последния ден на май в Археологическия музей в София пред публика от специалисти в областта на изкуството и културата, почитатели на нейното творчество, пред архитекти, предприемачи, политическия елит и бизнеса, оформящи обществото на Roca club.

 

БУДОАР НА МАГИЯ

ДОБРЕ ДОШЛИ

 

Интимния будоар на Бар Рафаели

                                                                           

БУДОАР Ресторантът предлага испанска кухня. 30 места. Работно време от 12.00 до 15.00 и от 19.00 до 24.00 h

 

Романтична вечеря за двама в ресторант Будоар 82лв.

 

Ейми будоар рокля игра, момиче игри за момичета

 

Страсти в медийния будоар

 

Фотосесия на Лили Иванова в новооткрития бутик "Будоар"

 

Сити плейс става будоар за нощ

Означихте това обществено с +1. Отмяна

Будоар. Рейтинг: Няма гласували за това тълкуване. ако видиш или сънуваш,

 

мъжкият будоар

анкета на михаела петрова

Стил и елегантност в офиса – будоарът на съвременната работеща жена

Синьо Лято - Маргините смениха съда с бар "Будоар" - Стандарт

Будоар фотография: как да направите Вашите снимки от класа ...

 


ventsislav zankov
http://zankov.info
mobile: +359 887 51 97 94


'VENTSISLAV ZANKOV' CONTEMPORARY ART FOUNDATION
http://foundation.zankov.info
mobile: +359 887 51 97 94
Post:
P.O.BOX 223
1618 Sofia, Bulgaria


art and bulgaria http://art-bg.blogspot.com/
http://artchannel.bg

Няма коментари:

Последователи

железен орден кой какво и защо

you can't save me

може и така

нечовешко

малко съветски песни и красавици

съдбата си играе със съдбата на съдба

бейби,бейби,бейби

What do New York Couples Fight About

Jackson Pollock on John Cage

царевицата и кунст-а - акция на плажа

Her Morning Elegance / Oren Lavie

Jonathan Meese - tate modern london

music: Royksopp - Sparks