contemporary art in Bulgaria; contemporary art and Bulgaria; contemporary art of Bulgaria; contemporary art off Bulgaria; contemporary art beyond Bulgaria;

powered by ARTCHANNEL.BG

08 февруари 2010

Forget Your Past / Nikola Mihov @ BKI Berlin

FORGET YOUR PAST
Монументалните паметници от времето на комунизма Никола Михов – фотографска изложба
10 – 24 февруари 2010г.
Български културен институт, Берлин.

Откриване (в присъствието на автора):
10 февруари (сряда), 19ч.
Графитът "Forget Your Past'' над входа на дом-паметника на БКП на връх Бузлуджа, илюстрира съдбата на българските паметници от времето на комунизма. Някога символ на гордост и преклонение, днес повечето от тях са запуснати и разграбени. Посветени на Съветската армия или на Априлското въстание, всички те споделят една и съща съдба – да бъдат безмълвен символ на забравеното минало.
Въпреки демонтирането на много от тях, днес в България има над 150 паметника, построени в периода между 1945 и 1989 г. След политическите промени много от тях не са припознати от държавата и остават безстопанствени. Никой не разполага със сведения за точния им брой, а информация за авторите и историята им липсва.
Серията ''Forget Your Past'' хвърля светлина върху 14 от най-внушителните монументални паметници в България, построени по времето на комунизма. Освен композираните в диптих снимки, изложбата включва и подробни сведения за архитектите, скулпторите и историята на всеки паметник. Серията е реализирана в рамките на проекта ''Следа'', който обединява творци и архитекти около идеята за приобщаването на паметниците от времето на комунизма в съвременната градска среда.
По време на изложбата ще бъдат представени архивни снимки и извадки от книги, свързани с монументалните паметници в България
Досега изложбата е показвана по време на „Месеца на Фотографията" в Лондон , "Zero Budget Festival" в гр. Вроцлав, Полша, както и в Центъра за култура и дебат ''Червената къща'' в София и ''Artnewscafe'' в Пловдив.
Никола Михов е роден в София през 1982 г. Автор е на самостоятелни изложби в София, Париж, Лондон и Загреб. Участвал е в редица международни групови изложби. Носител на наградата ''Фото школа'' на международното фотографско биенале ''Фодар'' през 2009 г. и на наградата за репортажна фотография от конкурса на Българска фотографска академия през 2007 г. Негови снимки са публикувани в престижните френски списания PHOTO и Réponses Photo.
Никола Михов – личен сайт: www.nikolamihov.com
е-mail адрес: nikolamihov.com@gmail.com



Няма коментари:

Последователи

железен орден кой какво и защо

you can't save me

може и така

нечовешко

малко съветски песни и красавици

съдбата си играе със съдбата на съдба

бейби,бейби,бейби

What do New York Couples Fight About

Jackson Pollock on John Cage

царевицата и кунст-а - акция на плажа

Her Morning Elegance / Oren Lavie

Jonathan Meese - tate modern london

music: Royksopp - Sparks