contemporary art in Bulgaria; contemporary art and Bulgaria; contemporary art of Bulgaria; contemporary art off Bulgaria; contemporary art beyond Bulgaria;

powered by ARTCHANNEL.BG

10 май 2010

xfilm lectures #9: Късометражни филми на Дейвид Линч


Галерия Васка Емануилова и xfilm festival представят:

xfilm lectures #9


Сряда, 11 Март, 18ч.
Галерия Васка Емануилова
бул. "ЯнкоСакъзов", 15

Късометражни филми на Дейвид Линч

Американският режисьор Дейвид Линч е познат най-вече с класическите си филми катоГумена глава", „Синьо кадифе", „Туин Пийкс", „Изгубената магистрала" иМълхоланд Драйв". По-любопитно е това, че Линч е завършил художествена академия преди да започне да се занимава с кино.

Настоящата лекция в рамките на xfilm инициативата ще обърне внимание върху ранните студентски филми, както и някои по-късни работи на известния американски режисьор.

Сред филмите, включени в програмата на лекцията, са Six Men Getting Sick (Six Times) (1966), описан от Линч като „57 секунди развитие и треска и 3 секунди повръщане", „The Grandmother" (1970), филм, за който критиците Мишел Лебланк и Колин Одел по-късно казват: „този филм е истинска чудатост, но съдържа много от темите и идеите, които ще се превърнат в неразделна част от по-късните му работи, а освен това показва забележително владеене на медията", ще бъде включен и The Amputee (1970), който Линч започва да снима непосредствено преди работата си поГумената глава".

В допълнение ще видим и Lumière: Premonitions Following an Evil Deed, от 1996 г., 52 секунден филм, който е включен във филмовата селекцияЛюмиер и компания" от 1995 г., обединяваща работите на 14 режисьора, създадени с оригиналния кинематограф на братя Люмиер.

Всеки от филмите ще бъде представен накратко от самия режисьор.

xfilm lectures е инициатива на xfilm festival в рамките на платформата "Място за срещи" на галерия "Васка Емануилова", която предвижда серия от събития - лекции, прожекции и разговори за експерименталния филм и експанзията му във визуалните изкуства, мейнстрийм киното, новите медии и телевизията. Настоящата програма е продължение на целите на xfilm festival за промотиране и разпространение на Европейска и международна продукция в областта на експерименталния филм, видео и нови медии.
Водещи на лекциите в галерия "Васка Емануилова" са Красимир Терзиев и Рене Беекман, инициатори и организатори на xfilm festival.



__._,_.___


powered by:

VENTSISLAV ZANKOV contemporary art foundation
http://foundation.zankov.info

Няма коментари:

Последователи

железен орден кой какво и защо

you can't save me

може и така

нечовешко

малко съветски песни и красавици

съдбата си играе със съдбата на съдба

бейби,бейби,бейби

What do New York Couples Fight About

Jackson Pollock on John Cage

царевицата и кунст-а - акция на плажа

Her Morning Elegance / Oren Lavie

Jonathan Meese - tate modern london

music: Royksopp - Sparks