contemporary art in Bulgaria; contemporary art and Bulgaria; contemporary art of Bulgaria; contemporary art off Bulgaria; contemporary art beyond Bulgaria;

powered by ARTCHANNEL.BG

25 май 2010

En Knap Dance Group в България


" Програма "to be continued...аntistatic", Асоциация Информбюро и Дерида Дeнс


Представят:


"10 МИНУТИ НА ИЗТОК"


10 МИН НА ИЗТОК представлява цикъл от хореографски миниатюри, основан на идеята за времето. 10 МИН НА ИЗТОК e международна копродукция c 5 автори и танцьорите от EnKnapGroup.



със съдействието на "Оптима Одит"


ЕН КНАП Dance Group от Словения гостуват отново в България на 7 юни в "Сфумато" с най-новата си премиера "10 минути на Изток" в рамките на лятното им турне.


Още от програмата на ЕН КНАП ДЕНС ГРУП в България.


  • 5 юни - Прожекция на танцови филми от Ен Кнап Груп на 5 юни в Дерида Денс Център ( ул. Индустриална 11) 19.00-21.00 ч.
  • 6 юни - Еднодневен уъркшоп и мастърклас за танцьори и пърформъри от основателя на компанията Изток Ковач на 6 юни в Дерида Денс Център( ул.Индустриална 11) 14.00-19.00 ч.
  • 7 юни - Представление 10 МИНУТИ НА ИЗТОК от 19 ч в ТР " СФУМАТО"( ул.Димитър Греков 2) 19.00 ч.



Зрителите още помнят гостуването на най-значимата група за съвременен танц в Словения с двете представления "CUT OUT/ SKY" през Май миналата година в Театрална работилница "Сфумато". И тази година трупата на хореографа Изток Ковач ще гостува в София с премиерния спектакъл "10 МИНУТИ НА ИЗТОК" . В тази международна копродукция 5 хореографа поставят съвместно с танцьорите от Ен Кнап един спектакъл вдъхновен от филма "10 МИНУТИ ПО-СТАРИ"-омнибус от кратки филми режисиран от световно известни режисьори като Бернардо Бертолучи, Вернер Херцог, Аки Каурисмаки, Вим Вендерс, Спайк Лий и др.

Ползвайки същия източник, но чрез средствата на театъра, петимата автори, с различни когнитивни подходи, от различни географски райони и с различни танцови практики, предлагат в своите 10 минути личните си визии за природата на времето. Тези уникални перспективи, са обединени чрез музиката и сценографията на Митя Шмрекар и Драго Ивануша, Яка Шименц и Алън Хранит, които създават специфична драматургична нишка на пейзажа от различни подходи и видения за времето.. Това е начин да се родят свежи и провокиращи идеи, като се създават танцови миниатюри в различни форми и формати обградени все пак от една обща работна рамка.


" В 10 МИНУТИ НА ИЗТОК ние изпитахме върху себе си относителността на времето в изпълнителските изкуства. Според творческите идеи и реализацията им 10-те минути могат да траят вечно или да изчезнат за един миг"


Моица Кумердей, вестник Дело, Словения


"Няма нищо ново да се каже за природата на времето, но този проект ни приканва да преосмислим отново средствата на театъра, като използваме представените концепции за време. Особено в специфичен вид театър като танца, тази идея принадлежи на Средноевропейския контекст. Социално-географският контекст на 5 автори е така нареченият Европейски Изток, или Средна Европа, където пространствено-времевата рамка беше доскоро езраз на дискурсивно и идейно единство, и която, чрез стратегиите на неолибералната икономика, бързо се изпарява пред очите ни. "


Саша Божич


Хореографи:

Снежана Абрамович-Милкович (Хърватия), Матияж Фарич (Словения), Едуард Клуг (Словения), Ласло Худи (Унгария) и Изток Ковач (Словения)


Съвместно с танцьорите : Гюла Церепеш, Люк Дюн, Катя Легин, Лада Петровски, Ана Щефанец и Тамаш Туза


Миниатюри:


"10 мин. с Пина Бауш" , "Ред ", "09:24" , "Път за вкъщи" , "Фрагменти "


Предварителната продажба на билети започва от 20 май на касата на ТР СФУМАТО (02 /943 38 90) на цена 18 лв. Намалението за студенти е 15 лв. Цената в деня на спектакъла 20 лв.



Проектът е финансово подкрепен от Словенското Министерство на Културата и Общинския Съвет на град Любляна. HYPERLINK "http://www.en-knap.com" www.en-knap.com



Международната танцова компания En Knap е основана през 1993 г. от хореографа Изток Ковач с подкрепата на фестивала в Клапщук в Льовен, Белгия. През 1994 г. компанията се установява в Любляна като En-Knap company.


В почти двудесетилетната си история компанията има над 400 изиграни представления и прожекции в над 20 държави, 42 премиери, 5 танцови и 6 документални филма, представления от над 15 автора и работа с повече от 200 танцьора, образователни програми, както и колекция от публикувани книги.


Ен-Кнап сътрудничи и работи CNDC L'Esquisse – Angers, Hebbel Theatre – Berlin, Podewil / TanzWerkstatt – Berlin, TANZ Bremen - Bremen, Joint Adventures - München , BRTN – Brussels, Künstlerhaus Mousonturm – Frankfurt, Kunstencentrum Vooruit – Gent, Cankarjev Dom – Ljubljana , The Place Theatre – London, Szene – Salzburg, Springdance

Festival – Utrecht.


"to be continued...antistatic" е целогодишна програма на международния фестивал за съвременен танц и пърформанс Антистатик-София и има за цел да продължи срещите на публиката с артисти и групи извън времето на фестивала.

Асоциация ИнформБюро е артистичен проект за продуциране и промотиране на съвременни сценични и визуални изкуства.

Дерида Денс е компания за съвременен танц и център за съвременен танц в София.








За повече информация, снимки и заявка за интервюта с ЕН КНАП или Изток Ковач, моля свържете

се с


Info.informbureau@gmail.com










©






--
Please consider the environment before printing this email.

Think before you print to save energy and paper.

Do you really need to print this email?




__._,_.___


powered by:

VENTSISLAV ZANKOV contemporary art foundation
http://foundation.zankov.info

Няма коментари:

Последователи

железен орден кой какво и защо

you can't save me

може и така

нечовешко

малко съветски песни и красавици

съдбата си играе със съдбата на съдба

бейби,бейби,бейби

What do New York Couples Fight About

Jackson Pollock on John Cage

царевицата и кунст-а - акция на плажа

Her Morning Elegance / Oren Lavie

Jonathan Meese - tate modern london

music: Royksopp - Sparks