contemporary art in Bulgaria; contemporary art and Bulgaria; contemporary art of Bulgaria; contemporary art off Bulgaria; contemporary art beyond Bulgaria;

powered by ARTCHANNEL.BG

07 май 2008

Годишна награда за фотография на Европейската централна банка deadline 15 май 2008 г.

Годишна награда за фотография на Европейската централна банка

1. Концепция и цели на наградата

От 2004 г. насам Европейската централна банка (ЕЦБ) провежда ежегодно фотографски конкурс, в който млади фотографи от определена страна-членка на ЕС са поканени да представят своята визия за страната, в която живеят. Тази година конкурсът се провежда едновременно в 27 европейски страни, като темата за 2008 г. е “ЕВРОПА”.

Лицето на Европа днес е резултат от разширяване в посока на страните от бившия Източен блок, които започват икономически и културен обмен на ново ниво със западноевропейските страни.

Как възприемаме тези различни култури? Как биват възприемани те в своето взаимодействие? Как могат да бъдат съхранени различните идентичности, като същевременно бъдат използвани и споделени общите структури? И как фотографите възприемат собствената си култура и/или другите култури? Участниците в конкурса могат да формулират собствени теми и концепции в отговор на този въпрос.

Проектът поощрява високото качество на основата на високите съвременни стандарти във фотографското изкуство. Този вид фотография експериментира с различни изразни средства и търси нови възприятия на съвременната визуална комуникация.

За разлика от пресфотографията, която по правило следва новините и е поръчкова, решаващи за този проект са свободното наблюдение и субективността. Очакваме фотографии, които се различават от фотографската култура на мимолетните телевизионни кадри.

2. Организация на Годишната награда за фотография на ЕЦБ

Фотографската награда на ЕЦБ се осъществява в рамките на Дните на културата на Европейската централна банка.

Конкурсът се провежда в 27 страни и 27 куратори от всяка една страна са номинирани да изберат трима фотографи/ три фотографски серии от своята страна за участие в конкурса. Куратор и мениджър на проекта е Клаудио Хилс, Германия. Международно жури от петима експерти в областта на фотографията, независимо от националните куратори, както и кураторът на проекта като шести глас, ще изберат десет финалиста и трима призьори сред тях от общо 81 кандидатури. ЕЦБ ще бъде представена от наблюдател в журито.

Членове на журито за 2008 г. са:

Фриц Гиерстберг, Nederlands Fotomuseum, Холандия

Клаудио Хилс, куратор на Наградата на ЕЦБ, Германия

Мартин Хохлайтнер, Landesgalerie Линц, Австрия

Каролина Левандовска, Galeria Zacheta, Полша

Марта Понса, Jeu de Paume, Франция

Томас Вески, Haus der Kunst, Германия

Куратори на проекта за България:

Борис Мисирков и Георги Богданов, Българско фотографско сдружение.

3. Кандидатстване

Конкурсът няма жанрови или възрастови ограничения и е отворен както за фотографи, така и за художници, използващи фотография. Предложенията за конкурса трябва да представляват смислово цялостна серия от изображения. Желателно е фотографиите да бъдат съпроводени с кратък текст за творбата и биография на автора. В рамките на първия кръг на конкурса сериите могат да включват произволен брой изображения, като окончателният им подбор ще се извърши съвместно с националните куратори. За финалното журиране ще се изпращат не повече от 12 фотографии в серия.

Заявки за участие могат да бъдат предоставени в следните формати:

Електронно: Изображения в JPEG формат с размер не повече от 2000 пиксела дълга страна, и текстове в .doc, .rtf или .pdf формат на адрес: ecb_award_bg@yahoo.com

По пощата на адрес:

Българско фотографско сдружение

ул. "Будапеща" 68, ет.1, ап.1

София 1202

тел. 02 / 983 14 11, 983 19 29

Материалите могат да се подават и лично в офиса на Сдружението на горепосочения адрес всеки работен ден между 10:00 и 18:00 ч.

Краен срок за подаване на материалите: 15 май 2008 г.

4. Церемония по награждаването и награди

Наградите на ЕЦБ са: първа награда от €10,000, втора награда от €6,000 и трета награда от €4,000. Останалите седем финалисти, които участват в изложбата, каталога и интернет страницата, ще бъдат наградени с по €1,000.

Наградите ще бъдат връчени на церемонията по откриване на изложбата в рамките на Европейските културни дни във Франкфурт или на друго избрано място. Финалистите, журито и тримата национални куратори, селектирали наградените участници в конкурса, ще бъдат поканени на церемонията на разноски на ЕЦБ.

ЕЦБ и НЦБ ще потвърдят в последствие дали работите на финалистите и наградените автори ще могат да бъдат откупени в бъдеще.

Няма коментари:

Последователи

железен орден кой какво и защо

you can't save me

може и така

нечовешко

малко съветски песни и красавици

съдбата си играе със съдбата на съдба

бейби,бейби,бейби

What do New York Couples Fight About

Jackson Pollock on John Cage

царевицата и кунст-а - акция на плажа

Her Morning Elegance / Oren Lavie

Jonathan Meese - tate modern london

music: Royksopp - Sparks