contemporary art in Bulgaria; contemporary art and Bulgaria; contemporary art of Bulgaria; contemporary art off Bulgaria; contemporary art beyond Bulgaria;

powered by ARTCHANNEL.BG

Последователи

12 май 2008

ГРАДСКИ МЕЛОДРАМИ


Галерия Васка Емануилова представя:

ГРАДСКИ МЕЛОДРАМИ

Василена Ганковска

15.05. – 15.06.2008 г.

Откриване: 15.05., 18 ч.

куратор: Владия Михайлова

„Как можем да опишем София?”, „Какво означава красиво?” и „Красива ли е София?” са част от въпросите, които Василена Ганковска задава в изложбата си „Градски мелодрами”, представена в рамките на платформата за съвременно изкуство и млади автори „Място за срещи” в Галерия Васка Емануилова.

Изложбата показва живописни платна, рисунки и видео, които са обединени от интереса на художничката към проблемите на градското пространство, архитектурата и социалния контекст, в който тя се поражда в България.

Изследвайки визуално реален съществуващ обект – сграда-охлюв, Василена Ганковска се занимава с проблема за парадоксите на частната намеса в пространството на града, които се появяват в ситуация на липса на ясен урбанистичен план, визия, норми и регулации.

Абсурдният вид на сградата-охлюв е почти одухотворен в платната й „Охлюв пълзи към Витоша” 1 и 2, които са представени в контекста на видео-работата “Lesson #0 Диалози за любовта”, занимаваща се с теле-новелите и начинът, по който създаваните в тях образи нахлуват в реалността. Подобен на тях е и въобразеният, инфантилен образ на сградата-охлюв, която се намира на Симеоновско шосе край София.

Връзките между реалност и въображение, образ и обект в концепцията на изложбата се допълват от избрания контекстуален подход за представяне на живописните работи, който съчетава създаването на обемна живопис, работеща с чисти, ясни и опростени форми със социална аналитичност, свързана с наблюдение и визуално изследване както на самите образи, така и на средата, в която те се появяват.

 
Василена Ганковска е родена през 1978 г. в град Троян. През 2001 г. завършва Националната художествена академия в София и след това продължава образованието си в Академията за изящни изкуства във Виена, където в момента работи върху дисертация в областта на културните изследвания. Сред изложбите, които реализира, са: “Теленовела”, Akademie of Fine Arts Vienna, 2008, Park Life“, Artothek-Galerie, Vienna, 2006, Raum/Zeit, заедно с Маркус Дреслер в Siemens ArtLab, Виена, 2005. Участва в групови проекти като „Translation without alternative“, Академия са изобразителни изкуства Виена, 2005, Репродукция без алтернатива, АТА Център за съвременно изкуство, София, 2004 и др. 

Представянето на работите на Василена Ганковска в Галерия Васка Емануилова е първата самостоятелна изложба на художничката в България.

Галерия Васка Емануилова –
филиал на СГХГ

бул. Янко Сакъзов 15, София 1527
т. 02/ 944 11 75

Няма коментари:

железен орден кой какво и защо

you can't save me

може и така

нечовешко

малко съветски песни и красавици

съдбата си играе със съдбата на съдба

бейби,бейби,бейби

What do New York Couples Fight About

Jackson Pollock on John Cage

царевицата и кунст-а - акция на плажа

Her Morning Elegance / Oren Lavie

Jonathan Meese - tate modern london

music: Royksopp - Sparks