contemporary art in Bulgaria; contemporary art and Bulgaria; contemporary art of Bulgaria; contemporary art off Bulgaria; contemporary art beyond Bulgaria;

powered by ARTCHANNEL.BG

24 юли 2007

Излиза в разпространение книгата „Руски акционизъм 1990-2000

Излиза в разпространение книгата „Руски акционизъм 1990-2000”, в която са включени пърформанси на Олег Мавроматти, Секта на абсолютната любов, Александър Бренер, Авдей Тер–Оганян, Анатолий Осмоловский, Олег Кулик, Комар и Меламид и много други. По-долу е линк към анонса на руски, в който може да се види уникална фотография на „Заключителен пърформанс” на Олег Мавроматти и Император Вава, ТВ Галерия, Москва, 1995 и резюме на български.

http://www.ageytomesh.ru/?action=intro&news_id=30

Арт Москва 2007-07-23

Списание WAM представя специалния проект:

„Руски акционизъм 1990-2000”

В рамките на 11ти Международен художествен панаир „Арт Москва”, 2007 списание WAM и издателство „Книги WAM” представя проект, посветен на едно от най-жизнените течения от актуалното изкуство на 20 век. Този проект е подготвен от известния изкуствовед и критик Андрей Ковальов, заедно с редакцията на WAM. Авторите събират, изследват и класифицират най-известните пърформанси, акции и хепънинги създадени от руските художници както в столицата така и извън нейните предели в течение на 90те години.

На посетителите на панаира е предоставен достъп до широка дигитална база данни, чиято структура позволява да бъдат търсени автори и техните пороизведения по имена и дати.

Този уникален опит за архивиране на руския пърформанс не завършва с този проект. В издателството «Книги WAM» е подготвена за разпространение 400 страничната книга „Руски акционизъм 1999-2000”. „Пърформансът е жанр по определение не музеен, и фактът, че нашите колеги са се заели с неговата архивация, доказва техните сериозни намерения да изследват това, което днес вече се явява музеен факт. (вестник „Ново време”)

Този том получи условното название „Желязна книга на руския акционизъм” като един вид продължение на изданието WAM № 15/16 «Московский концептуализм» под редакцията на Екатерина Дегот и Вадим Захаров, по-известно като «Золотая книга московского концептуализма». Дайжестът Газеты.ru отбелязва справедливо: „...както винаги в руското изкуство всичко е наобратно. Златният век се сменя със железен”.

1 коментар:

Анонимен каза...

епохите са точна в такава последователност - от бронзова към железна ера просто защото топенето на желязо е по-високотехнологично откоркото томенето на бронз или злато

Последователи

железен орден кой какво и защо

you can't save me

може и така

нечовешко

малко съветски песни и красавици

съдбата си играе със съдбата на съдба

бейби,бейби,бейби

What do New York Couples Fight About

Jackson Pollock on John Cage

царевицата и кунст-а - акция на плажа

Her Morning Elegance / Oren Lavie

Jonathan Meese - tate modern london

music: Royksopp - Sparks