contemporary art in Bulgaria; contemporary art and Bulgaria; contemporary art of Bulgaria; contemporary art off Bulgaria; contemporary art beyond Bulgaria;

powered by ARTCHANNEL.BG

Последователи

23 април 2013

Железен орден за съвременно изкуство ВЕНЦИСЛАВ ЗАНКОВ 2013 Железен орден за съвременно изкуство ВЕНЦИСЛАВ ЗАНКОВ  2013


За четвърти път на 1ви май се връчва железен орден за съвременно изкуство. Смисълът на ордена е да посочва хора и дейности в областта на съвременното изкуство и култура, които изпълват със смисъл, енергия и значение маргинализирани области от днешното изкуство и култура, като едновременно с това надскачат регионалните разбирания и клишета по отношение на актуални артистични, кураторски и концептуални практики.
През 2013 та година  церемонията се осъществява в САМСИ – Софийски Арсенал – Музей за съвременно изкуство  с начало 19.00 часа с прожекция задосегашните носители, които са както следва:
 2010  - първи  кавалер на ордена става Веселина Сариева, успешно развила проекта за Нощта на галериите и музеите в Пловдив, както и с кураторската си и публична дейност в областта на съвременното изкуство;
2011 – д-р Галентин Гатев, който в годините на прехода осъществява мащабни арт проекти „Другият аромат” , „Колоритът задължителен”,  Corpus Alienum”,  „Скрита триизмерност”,  „Вагон за особено внимание” , „В защита на твърдия материал” , „Движение с черна кутия”,  „Двигатели с регионално предназначение”  - изложби, артистични дейности и акции, с които  авторът изпробва как да се мисли немислимото  в осъзнаване на съвременните реалности.
2012 – орденът е даден посмъртно на Руен Руенов за неговата критическа, кураторска и организационна дейност, касаещи разбирането и промотирането на съвременни форми в изкуството, като акцията, пърформанса , хепънинга и инсталацията. Не случайно и като продължение на традицията  церемонията по връчването на ордена е в контекста на текущата изложба-дарение на Р. Руенов „SOFIA UNDERGROUND PERFORMANCE ART FEST 1997 - 2003 FILES”

Кога: 01.05.2013 от 19.00 часа
Къде:  САМСИ  - Музей за съвременно изкуство,
Бул. „Черни връх” 2 /зад хотел Хилтън/
Какво: Железен орден за съвременно изкуство 2013

Няма коментари:

железен орден кой какво и защо

you can't save me

може и така

нечовешко

малко съветски песни и красавици

съдбата си играе със съдбата на съдба

бейби,бейби,бейби

What do New York Couples Fight About

Jackson Pollock on John Cage

царевицата и кунст-а - акция на плажа

Her Morning Elegance / Oren Lavie

Jonathan Meese - tate modern london

music: Royksopp - Sparks