contemporary art in Bulgaria; contemporary art and Bulgaria; contemporary art of Bulgaria; contemporary art off Bulgaria; contemporary art beyond Bulgaria;

powered by ARTCHANNEL.BG

17 март 2008

умерен оптимизъм

Надежда Олег Ляхова

УМЕРЕН ОПТИМИЗЪМ

София, ул. „6-ти Септември”, № 9 (близо до ул. „Аксаков”)

21 – 28 март 2008, от 14.00 до 19.00 часа, откриване 21 март, петък, 14.00-19.00

Куратор: Мария Василева

Две години след последната си самостоятелна изложба Надежда Олег Ляхова (р. 1960) представя 4 нови видеотворби, създадени в периода 2006 - 2008 г.

Художничката е известна със способността да „улавя” и пресъздава най-деликатните и често невидими състояния на предметите, хората и човешките взаимоотношения. Умението да забележи онова, което другите не виждат, да „извади” нюансите и от най-делничната ситуация или от най-обикновената случка, я превръщат в един от най-чувствителните съвременни автори.

Не случайно изборът на материала, с който работи, е много разнообразен и се определя от конкретния проект. През годините Надежда О. Ляхова използва хартия, ламарина, пирони, лъжици, сапун, пясък, лед, сладолед, захарен памук. Особената й страст към материала, който се променя в течение на времето, също е предпоставена от наблюдението на онези нетрайни житейски моменти, които обаче в крайна сметка създават многообразието и определят специфичното „трептене” вътре в нас и около нас.

През последните няколко години Надежда О. Ляхова неизменно използва фотоапарата и камерата в постоянния си опит да фиксира онова, което убягва на ръката на художника. Затова и тази видеоизложба се появява като естествен етап в творческото й развитие.

4-те филма носят всичко, което характеризира образа на художничката – поетична деликатност, изненада, съчетаване на илюзия и конкретност.

Videostill „Самоконтрол”(2007, 1’13’’)

В „Самоконтрол”(2007, 1’13’’) Надежда О. Ляхова разсъждава върху призраците, които ни преследват и способността ни да преодолеем това обсебващо чувство. Натрапчивият неясен обект, който драматично заема целия екран, се оказва само лепенка на прозореца на ежедневието, лесно отстранима с едно движение на волята. „От друг ъгъл” (2008, 4’15’’) е разказ за семейството и домашните страсти – бурните вълни на емоциите преминават във всекидневна рутина или преведено на образен език: „изтичат в канала”. „Умерен оптимизъм” (2007, 4’30’’) е метафора на живота с неговата свобода или илюзия за свобода, с неговите полети или стоене на едно място. На пръв поглед волното реене на птиците в необятния простор се оказва регулирано от незнайна сила. „Средна продължителност” (2006, 4’20’’) представя „графика” на човешкия живот. Лодкарят бавно преминава по диагонала на екрана и се загубва в небитието като дори следата от него изчезва изненадващо бързо.


videostill „От друг ъгъл” (2008, 4’15’’)

Videostill „Умерен оптимизъм” (2007, 4’30’’)


Video still Средна продължителност” (2006, 4’20’’)

Изборът на мястото на изложбата не е случаен. В миналото проектирано и съществувало като галерия на българската скулпторка Васка Емануилова, след това превърнато в заведение, това пространство има история от специфични взаимовръзки между изкуство и бит, възвишено и земно, духовно и телесно. На фона на това изложбата на Надежда О. Ляхова намира своята идеална проекция.

За контакти: 0894787565, 0898419003

Няма коментари:

Последователи

железен орден кой какво и защо

you can't save me

може и така

нечовешко

малко съветски песни и красавици

съдбата си играе със съдбата на съдба

бейби,бейби,бейби

What do New York Couples Fight About

Jackson Pollock on John Cage

царевицата и кунст-а - акция на плажа

Her Morning Elegance / Oren Lavie

Jonathan Meese - tate modern london

music: Royksopp - Sparks