contemporary art in Bulgaria; contemporary art and Bulgaria; contemporary art of Bulgaria; contemporary art off Bulgaria; contemporary art beyond Bulgaria;

powered by ARTCHANNEL.BG

23 януари 2008

КОЛЕКЦИЯТА. НОВИ ПОСТЪПЛЕНИЯ


КОЛЕКЦИЯТА. НОВИ ПОСТЪПЛЕНИЯ

25 януари – 2 март 2007
откриване 25 януари, петък, 18.00 часа


Софийската градска художествена галерия представя най-новите постъпления във фондовете Живопис, Графика, Скулптура и Съвременно изкуство и фотография, постъпили през последната година като откупки или дарения. Ще бъдат показани произведения, представителни за различни периоди в българското изкуство от различни поколения художници.


Благодарение на финансовата подкрепа на Софийската община, през 2007 година
галерията реализира първите от 1991 година насам откупки на художествени произведения, но основният източник за попълване на музейните фондове все още са даренията от самите автори, техните наследници и колекционери.

Изложбата отразява логиката на формиране на музейна сбирка и принципите при подбора на произведенията. Колекцията следва хронологията на историята на изкуството, показва различните насоки в нейното развитие, поставя ударение върху определени автори, периоди или конкретни изложби и събития с особено значение.


Сред новопостъпилите произведения има творби на автори с цялостен принос в развитието на българското изкуство като Златю Бояджиев, Петър Дочев Веселин Стайков, Борис Денев, Йоан Левиев, Димитър Киров, Олга Вълнарова, Генко Генков, Любен Диманов, Румен Гашаров. Включването на работи от Станислав Памукчиев, Божидар Бояджиев,Красимир Добрев и Венцислав Занков е стъпка към попълване на един малко изследван етап от развитието на съвременната живопис и пластика, започнал в края на 80-те години на миналия век.


„Ангел мой!” 200х200см, маслени бои/платно 1993, автор Венцислав Занков

Застъпен е и периодът, поставящ началото на съвременно изкуство в България, с работи като движещата се машина „Време” на Любен Костов, участвала в Третото Истанбулско биенале през 1992 г. Тъй като галерията има функциите на своеобразен музей на София, акцент в подбора са произведения, посветени на града, в който живеем, като „Софийски лъвове” на Надежда Олег Ляхова и „Отговорна живопис” на Кирил Прашков. Този избор е обоснован и от повишения интерес на съвременните художници към градската тема. Емблематичният цикъл „Allas Secret” на Алла Георгиева е представителен за развитието на художествения феминизъм у нас през 90-те. В колекцията на музея влизат и работи от младите автори Светозара Александрова и Самуил Стоянов, които са сред най-активно работещите в областта на съвременното изкуство от последните няколко години.





Няма коментари:

Последователи

железен орден кой какво и защо

you can't save me

може и така

нечовешко

малко съветски песни и красавици

съдбата си играе със съдбата на съдба

бейби,бейби,бейби

What do New York Couples Fight About

Jackson Pollock on John Cage

царевицата и кунст-а - акция на плажа

Her Morning Elegance / Oren Lavie

Jonathan Meese - tate modern london

music: Royksopp - Sparks