contemporary art in Bulgaria; contemporary art and Bulgaria; contemporary art of Bulgaria; contemporary art off Bulgaria; contemporary art beyond Bulgaria;

powered by ARTCHANNEL.BG

29 април 2014

железен орден за съвременно изкуство 2014

Железен орден за съвременно изкуство ВЕНЦИСЛАВ ЗАНКОВ  2014
 
За пети пореден  път на 1-ви май се връчва железен орден за съвременно изкуство. Смисълът на ордена е да посочва хора и дейности в областта на съвременното изкуство и култура, които изпълват със смисъл, енергия и значение маргинализирани области от днешното изкуство и култура, като едновременно с това надскачат регионалните разбирания и клишета по отношение на актуални артистични, кураторски и концептуални практики.
За поредното връчване на ордена, вниманието е насочено  към индивидуални качества и практики,  касаещи както удържането и запазването на независимо пространство за съвременно изкуство, така и адеквантост и актуалност в артистичната реакция спрямо случващото се през последната година в социалното пространство. За 2014 за първи път орден ще се връчи на двама представители на художествената общност.

За 2014 та година  церемонията се осъществява в Галерия „Райко Алексиев" ул. „Г. С. Раковски" 125, София с начало 18.00 часа.

Носители на отличието от основаването му са:

2010  - първи  кавалер на ордена става Веселина Сариева, успешно развила проекта за Нощта на галериите и музеите в Пловдив, както и с кураторската си и публична дейност в областта на съвременното изкуство;

2011 – д-р Галентин Гатев, който в годините на прехода осъществява мащабни арт проекти „Другият аромат" , „Колоритът задължителен",  Corpus Alienum",  „Скрита триизмерност",  „Вагон за особено внимание" , „В защита на твърдия материал" , „Движение с черна кутия",  „Двигатели с регионално предназначение"  - изложби, артистични дейности и акции, с които  авторът изпробва как да се мисли немислимото  в осъзнаване на съвременните реалности.

2012 – орденът е даден посмъртно на Руен Руенов за неговата критическа, кураторска и организационна дейност, касаещи разбирането и промотирането на съвременни форми в изкуството, като акцията, пърформанса , хепънинга и инсталацията. Не случайно и като продължение на традицията  церемонията по връчването на ордена е в контекста на текущата изложба-дарение на Р. Руенов „SOFIA UNDERGROUND PERFORMANCE ART FEST 1997 - 2003 FILES"

2013 – Иво Димчев. За изключителен световен принос към съвременните пърформативни практики.
 
Кога: 01.05.2014 от 18.00 часа
Къде:  Галерия „Райко Алексиев"
ул. „Г. С. Раковски" 125, София
Какво: Железен орден за съвременно изкуство 2014
 
 
Фондация за съвременно изкуство ВЕНЦИСЛАВ ЗАНКОВ
VENTSISLAV ZANKOV contemporary art foundation
 
 
ventsislav zankov, PhD
http://zankov.info
mobile: +359 887 51 97 94




'VENTSISLAV ZANKOV' CONTEMPORARY ART FOUNDATION
http://foundation.zankov.info
mobile: +359 887 51 97 94
Post:
P.O.BOX 223
1618 Sofia, Bulgaria




art and bulgaria http://art-bg.blogspot.com/
http://artchannel.bg

Няма коментари:

Последователи

железен орден кой какво и защо

you can't save me

може и така

нечовешко

малко съветски песни и красавици

съдбата си играе със съдбата на съдба

бейби,бейби,бейби

What do New York Couples Fight About

Jackson Pollock on John Cage

царевицата и кунст-а - акция на плажа

Her Morning Elegance / Oren Lavie

Jonathan Meese - tate modern london

music: Royksopp - Sparks