contemporary art in Bulgaria; contemporary art and Bulgaria; contemporary art of Bulgaria; contemporary art off Bulgaria; contemporary art beyond Bulgaria;

powered by ARTCHANNEL.BG

10 август 2010

artnewscafe: изложба Young & Bulgarian 2010 - Брита Морис Пиментел

Брита Морис Пиментел

Young & Bulgarian 2010

фотографска изложба

17 август - 17 септеври

откриване 18:00 часа, 17 август, вторник:

Вероника Келбечева представя авторката и създаването на изложбата

Темата на проекта "Young&Bulgarian" 2010 е провокирана от първото посещение на Брита Пиментел в България през пролетта на 2009 година. Любопитството й към това какви са младите българи вдъхновява проекта й за фотоизложба. Около година по-късно идеята вече е факт и за осъществяването й Брита Пиментел си служи с комбинация от собстевните си фотографии, цитати от българското изкуство от края на 19 и началото на 20 век, както и мисли на извесни българи. Резултатът от този многопластов артистичен проект е изложбата, коята ще бъде достъпна от 17 август в artnewscafe в Пловдив.

Изложбата на Брита Пиментел е съставена от портретни снимки на млади българи, заснети по естесвен начин в собствената им социална среда, цитати от произведения на българското изкуство, литература и няколко есеистични текста, които са още един щрих към впечатлението от това „да си млад и да си българин".

Каталогът към изложбата e е издаден през 2010 Германия от Conference Point Verlag в Хамбург "Young&Bulgarian" 2010, чиито жанр тя определя като семиотично фото есе. Връзката между определени знаци и символи на българската култура и съвремие, схванати от пръв поглед посредством тези три елемента – рисунка, фотография и думи – ein Versuch anders zu denken (опит да се мисли различно).

Брита Пиментел e родена в Клеве, Германия. Завършва право в Хайделберг и Института по фотография в Ню Йорк. Прекарва известно време в Бразилия, където печели наградата на Сдружението на критиците в Сао Паоло за фотографско есе. В България за пръв път пристига по препоръка на приятел.

С настоящата изложба "Young&Bulgarian" Брита Морис Пиментел печели наградата на Литературния конкурс за художествено творчество на българите в Хамбург за 2010 година. До сега има планирани четири изложби, от които първата е тази в artnewscafe в Пловдив, кадето Брита заснема голяма част от фотографиите си. Другите изложби следват до края на годината в София, Хамбург и Берлин.

artnewscafe
www.artnewscafe.com
news@artnewscafe.com
ул. Отец Паисий 38, Пловдив

Няма коментари:

Последователи

железен орден кой какво и защо

you can't save me

може и така

нечовешко

малко съветски песни и красавици

съдбата си играе със съдбата на съдба

бейби,бейби,бейби

What do New York Couples Fight About

Jackson Pollock on John Cage

царевицата и кунст-а - акция на плажа

Her Morning Elegance / Oren Lavie

Jonathan Meese - tate modern london

music: Royksopp - Sparks