contemporary art in Bulgaria; contemporary art and Bulgaria; contemporary art of Bulgaria; contemporary art off Bulgaria; contemporary art beyond Bulgaria;

powered by ARTCHANNEL.BG

20 юни 2008

Любителска авиация - тормоз за чужденци . Красимир Добрев в националната художествена галерия






Национална художествена галерия

19.06.2008 от 18.00 откриване

Любителска авиация - тормоз за чужденци

Текстът в живописта дава добра възможност за провеждане на лаконичен разговор на различни теми. Една такава „тема” е метафоричното изучаване на чужди езици, чрез появата на текст върху изображение, което няма нищо общо със същия този текст. Разминаването на образ и слово, води до по-внимателно вникване и по-взискателно търсене на логичен ред и отговор, които разбира се, ще се осъществяват някъде при появата на един втори план.

Докато, се случва всичко това, не трябва да изпускаме случая, чрез средствата на „текстовата живопис” да изучаваме и усъвършенстваме чужди езици. Така, надявах се, ще бъдем по-лесно разбрани.

След време този май експеримент излезе несполучлив. Колкото и да се стараех да заучавам фразите, не успявах защото ме интересуваха други по-важни неща. Така, аз си останах любител – пилот – чужденец, а картините, които не могат да се нарекат живопис, определям просто, като фосили и могат да бъдат показани тук и там, като резултат от експеримента.

Красимир Добрев


Красимир Добрев иска, настоява и убеждава че неговите произведения трябва да се възприемат с разум и разсъдък, не с чувства. Това прави априорно изискването публиката да е Интелигентна, зрителят - умен. В абсурдното съвремие невъзможните неща са наоколо, а антиизкуството става изкуство за тънки интелектуални развлечения, като създава нови символи. Антиизкуството на Добрев в антидържавата става изкуство от най-висок ранг а Да-Да престава да е реклама на компания за мобилни телефони. Остава да си спомним какво беше DADA от началото на 20ти век и на какво ни научи.

Венцислав Занков

Повече за автора

КРАСИМИР ДОБРЕВ

Роден на 4.VIII.1962 г. в гр. Сливен - град, в който живее и работи.

През 1988 г. завършва Националната художествена академия, специалност живопис при проф. Петър Михайлов.

Участва във всички Общи художествени изложби на Съюза на българските художници за периода 1988-89 г.

Самостоятелни изложби в София, Пловдив и Сливен.

Колективни изложби: в Сливен, София, Пловдив, Габрово, Балчик, Бургведел - Германия, Велико Търново.

Награден с наградата на списание "Изкуство Art in Bulgaria" за 1995 г. за най-добър млад художник.

Платната на Красимир Добрев са интелектуално напрегната, сгъстена и драматична метафизика на битието. Убедителността на изобразителните решения при Красимир Добрев е в отлично намерената съгласуваност между разказ и изобразителни решения. На това равнище живописта на този художник разкрива интелектуален багаж и умения, които респектират.

Бих добавил само, че в живописта ни от 90-те години художник като Красимир Добрев не е изолирано явление. Подобни автори връщат махалото от крайностите на концептуализма и абстракцията към един метаразказ, който вероятно търси подновяване на комуникацията със зрителя.

Руен Руенов

Изложбата продължава до 13.07.2008


Няма коментари:

Последователи

железен орден кой какво и защо

you can't save me

може и така

нечовешко

малко съветски песни и красавици

съдбата си играе със съдбата на съдба

бейби,бейби,бейби

What do New York Couples Fight About

Jackson Pollock on John Cage

царевицата и кунст-а - акция на плажа

Her Morning Elegance / Oren Lavie

Jonathan Meese - tate modern london

music: Royksopp - Sparks