contemporary art in Bulgaria; contemporary art and Bulgaria; contemporary art of Bulgaria; contemporary art off Bulgaria; contemporary art beyond Bulgaria;

powered by ARTCHANNEL.BG

24 септември 2021

Галерия ONE  представя: ВТОРИЧНИ СУРОВИНИ фотографски трансфери върху дърво и функционални скулптури




 

Галерия ONE 

 

представя:

 

ВТОРИЧНИ СУРОВИНИ

 

фотографски трансфери върху дърво и функционални скулптури

 

изложба на Боряна Пандова, Мария Паунова и Ивайло Митев

 

 (01.10 –  21.10.2021)

 

Официално откриване: 1-ви октомври (петък) 17:00 – 20:00 ч.

 

 

На 1-ви октомври от 17:00 - 20:00 ч. в галерия ОNE ще се открие изложбата „ВТОРИЧНИ СУРОВИНИ". Боряна Пандова ще представи своето виждане върху процес, наречен фотографски трансфер, а артистите Мария Паунова и Ивайло Митев от работилница Пункт - техния отговор на този процес чрез upcycling* (надграждане), преизползване и трансформация на обекти от бита във функционални скулптури.

 

Всичко започва от няколко изпадали от градските дървета и храсти цветове, търкаляни през сезоните, за да изтлеят и дадат нов живот. С така уловения в камерата на Боряна миг от жизнения кръговрат започват въпросните трансфери. От снимката, пренесена върху дървена плоскост, преведена в гротескно-функционалния диалект на скулптурите на Мария и Ивайло, започва движение на идеите от състояние в състояние, подобно на флуидността на природните съставки.

 

Използването на намерени обекти и асамблажът имат дълга история в изкуството на 20ти и 21ви век. Много вълнуващи нови идеи са родени чрез деконтекстуализация и неочаквана комбинация от различни елементи. Обратно на рециклирането, ъпсайклинга е трансформация на обекта в нещо с по-висока стойност, без с това да се унищожава изначалния материал.

 И въобще "Какво е боклук и какво да правим, за да не се удавим в него?";

"А на кого прехвърляме отговорността за нещо, което ще ни съпътства до края на времената?"

 

Изложбата се опитва да обърне гледната точка към тези въпроси.

 

"Боклук" не е мръсна дума, а положителен герой.

Той е богатство, а не тегоба. На изкуството се пада задачата да покаже този парадокс в разбираеми образи и да изчисти вибрацията на боклука от честотата на безпокойството, което предизвиква у нас.

 

Защото той е неизбежен и голям. Винаги наблизо, макар да го изтикваме в периферията на обществата ни. Той винаги ще се завръща под невероятни форми и винаги ще изисква нашето цивилизовано внимание. За да оцелеем като вид, ще трябва да продължим да прехвърляме отговорността за него нататък с едно голямо наум.

 

Изложбата е съпътствана от работилници, които демонстрират процеса фототрансфер на живо, както и от книжка, в която същите въпроси се подреждат в думи.

 

*upcycling - (творческо повторно използване) на всякакви захвърлени предмети, често възприемани от обществото като боклуци. 

 Боряна Пандова (р. 1979) е визуален артист, който живее и работи в София. Образованието ѝ минава през театъра, срещата с който я довежда до нейната категорична любов към фотографията и видеото. Завършила е специалност „Художествена и приложна фотография" в НАТФИЗ „Кръстьо Сарафов" и магистърска програма по фотография към Националната художествена академия. Визуалният почерк на творбите ѝ запазва усещането за играта и живото преживяване, характерни за сценичните изкуства. През годините фокус на изследванията ѝ стават "Обектите на невниманието", цикъл от изложби, част от който е и „ВТОРИЧНИ СУРОВИНИ".

borianapandova.com

 

Мария Паунова (р. 1979) и Ивайло Митев (р. 1979) са художници, завършили сценография в НБУ. Двамата са част от ядрото на Работилница ПУНКТ - името, под което се подвизават от лятото на 2010-та. Работата им е изключително разнообразна - от артистични мебели, през красиви лампи и забавни детски играчки, до обзавеждане на офиси и домове и създаване на костюми и сценография за филми. Основните материали, с които работят са изоставени мебели, чиито части комбинират по неочакван начин с каквото друго им падне пред очите, стига материалът да e естествен. Това е голямо предизвикателство не само защото старата дървесина трябва да премине през сериозна обработка, за да изглежда добре, но и заради тръпката в измислянето.

punktworkshop.com

 

Проектът се осъществява с подкрепата на

Национален фонд "Култура"

Камера електроника

Работилница Пункт

 

Събитието се провежда при спазване на всички действащи противоепидемични мерки

 

За повече информация:

Христина Лапатова, Галерия ONE, +359 882 435 513; info@onegallery.eu

Михаела Люцканова - 0896 83 75 33; mihaelalytskanova@gmail.com

 

Created with‌ ‌ Explore Ascend
You've received this email because you are a subscriber of this site.
If you feel you received it by mistake or wish to unsubscribe, please click here.

Няма коментари:

Последователи

железен орден кой какво и защо

you can't save me

може и така

нечовешко

малко съветски песни и красавици

съдбата си играе със съдбата на съдба

бейби,бейби,бейби

What do New York Couples Fight About

Jackson Pollock on John Cage

царевицата и кунст-а - акция на плажа

Her Morning Elegance / Oren Lavie

Jonathan Meese - tate modern london

music: Royksopp - Sparks