contemporary art in Bulgaria; contemporary art and Bulgaria; contemporary art of Bulgaria; contemporary art off Bulgaria; contemporary art beyond Bulgaria;

powered by ARTCHANNEL.BG

03 май 2011

Transeuropa Festival - Sofia, 9-14 May





Фестивал Трансевропа - София, 9-14 Май


Фестивал за политика и култура отвъд нацията

Фестивал Трансевропа

Между 9-ти и 14-ти май в София ще се състои фестивалът Трансевропа. През 2011 първият по рода си международен трансевропейски фестивал, който ще се проведе едновременно в  множество европейски градове, ще се случи и в Българската столица. Наред с Лондон, Париж, Болоня, Клуж-Напока, Амстердам, Берлин, Братислава, Кардиф, Единбург, Люблин и Прага, тази година и град София ще бъде един от 12-те града на фестивала.

 

Фестивалът започва на 9-ти май в 17.00 в Червената къща с откриването на изложбата "Граница" и премиерната прожекция за България на документалния филм "Като човек на земята", проследяващ съдбата на етиопски емигранти, депортирани от Рим в центрове за задържане в Либия. Двете събития ще бъдат последвани от дебат за „Неуловимите граници на Европа". В дебата ще бъдат обсъдени предизвикателствата пред Европейския съюз от новите вълни на миграция. Наред с това участниците ще говорят за бъдещите стратегии на България като потенциална граница на Шенгенското пространство и за вътрешните, невидими граници на Европа, които съществуват въпреки членството в съюза. 

 

В дните от 10-ти до 14-ти май в Червената къща и Социален център Хаспел ще се проведат дискусии с участието на изследователи и активисти от Англия, Италия, Германия, Унгария, Франция, Гърция, Сърбия и България по темите новите медии и мобилизации, алтернативни подходи към интеграцията на ромското население в Европа, феминизацията на бедността и способността на изкуството да променя обществените нагласи.

 

На 12-ти май в улиците около Женски пазар ще се проведе игра в публичното пространство на София, наречена "Градски вехтошари". Всеки желаещ да участва може да намери подробности на фейсбук страницата на събитието. Следвайки принципите на известната игра „търсене на съкровище" софийската версия ще следва уникална карта - пъзел от стихове на млади български поети, писани специално за фестивала Трансевропа.

 

Заключителната реч на фестивала „Adieu на Европа" ще изнесе Йелисавета Благойевич от Университета Сингидунум в Белград. Тя ще се върне към централната тема на фестивала „граница" и ще говори за еднопосочния процес на „европеизация" на Балканите. 

 

През 2011 основните теми на фестивала ще бъдат предизвикателствата, пред които са изправени европейските общества: миграцията, правата на малцинствата, свободата на медиите, критичната употреба на градските пространства за социална активност и възможността за по-справедлива икономика след глобалната криза. Тези теми ще бъдат дискутирани едновременно в дванадесетте фестивални града, а участниците в тях ще обменят изводи и мнения чрез постоянни излъчвания в интернет, публикации на интернет страницата на фестивала, в Туитър и Фейсбук. В София, в продължение на цяла една седмицата, Центърът за култура и дебат Червената къща "Андрей Николов", Социален център Хаспел и Концептуално пространство Фридж ще бъдат домакини на видео-изложба, прожекции на филми, дискусии и лекции на европейски учени, артисти и куратори.

 

Фестивалът Трансевропа е организиран от международен екип от над 50 активисти, писатели, мислители, артисти и куратори от всички страни на континента.

 

Пълната програма на фестивала може да намерите на адрес:

http://www.euroalter.com/festival/sofia


За контакти и информация: Мария Иванчева, 0885-326-131, mariya.ivancheva@gmail.com 




Stanimir Panayotov



__._,_.___


[elektrik_bg] is powered by:

VENTSISLAV ZANKOV contemporary art foundation
http://foundation.zankov.info


Art and Bulgaria
http://art-bg.blogspot.com/


[elektrik_bg] more info on: http://zetmag.org/elektrik_bg
moderator:ventsislav zankov
http://zankov.info




Your email settings: Individual Email|Traditional
Change settings via the Web (Yahoo! ID required)
Change settings via email: Switch delivery to Daily Digest | Switch to Fully Featured
Visit Your Group | Yahoo! Groups Terms of Use | Unsubscribe

__,_._,___

Няма коментари:

Последователи

железен орден кой какво и защо

you can't save me

може и така

нечовешко

малко съветски песни и красавици

съдбата си играе със съдбата на съдба

бейби,бейби,бейби

What do New York Couples Fight About

Jackson Pollock on John Cage

царевицата и кунст-а - акция на плажа

Her Morning Elegance / Oren Lavie

Jonathan Meese - tate modern london

music: Royksopp - Sparks