contemporary art in Bulgaria; contemporary art and Bulgaria; contemporary art of Bulgaria; contemporary art off Bulgaria; contemporary art beyond Bulgaria;

powered by ARTCHANNEL.BG

09 февруари 2011

Изложбата Heores of Today окрива Галерия "Графит"

За Галерия "Графит"

Съвременна. Стилна. Градска. Това са характерът и излъчването й. Израснала върху основите на Центъра за модерно изкуство във Варна, тя напълно запазва традицията на това място да обединява в себе си различните стилове и послания. Търсената алегория в името със съвременния стрийт арт, по своята същност провокативен и революционен, носи в себе си послание за разчупването на статуквото и разграничаване от институционализацията, от една страна, а от друга - за пренасянето на новата градска култура и изкуството във всички негови форми и изразни средства. Това е „Графит"! Съвременен културен център, отворен към публиката. Млада, стара, варненска, българска, световна публика?! Публиката на „Графит" е чувствителна към глобалните тенденции и локалните настроения, има вкус към алтернативното и конкретното, пречупени през призмата на мощния информационен поток и отворените виртуални и реални граници.



Накратко...„Графит" е платформата, върху която въображението изживява своите без-граници.

Основното пространство на галерията е експозиционна зала с площ от 400 кв. м. То е допълнено от реставрационна зала, мултифункционална зала за мероприятия, конференции, семинари и зала тип „зимна градина", подходяща за провеждане на workshops и курсове, организиране на литературни и други клубове, дискусии, малки сбирки и мероприятия. Именно тези разнообразни по вид, структура и атмосфера пространства позволяват многопластово и едновременно излагане на всякакъв вид изкуство и реализиране на всевъзможни културни, арт, социални и други проекти.



За адекватния подбор и постигане на разнообразие в програмата на „Графит" ще се разчита на гост-куратори, които освен цялостна концепция за представяне на експозициите и артистите, ще разработват ядро от съпътстващи събития, кореспондиращи тяхната идея с по-широк кръг публика чрез обиграване на пространствата на обекта. Постоянното търсене на модерна и провокативна креативност от артистите и кураторите, тяхното въвличане в целия процес на представяне на изкуството и вплитането на концепцията им в общ събитиен календар, ще бъде иновативно и ще предложи многопластово преживяване и разнообразие на публиката.



Арт-пространството „Графит" е част от Хотел-галерия „Графит".

Той съчетава в себе си модерен градски екстериор, класическо портфолио от бизнес-услуги и многопластова интериорна концепция, които напълно покриват изискванията на съвременните пътници. Затворен в строгата си „графитна" форма, хотелът разкрива своите характер, атмосфера и стил чрез концептуалния пачуърк от идеи на четирима български архитекти. Перфектната градска атмосфера се допълва от ресторант Ред Канапе, улавящ пулса на деня; от Графити Кафе, което е концепт за свободното време, представен като визуална реалност; от Graffit [Бизнес], който е сбор от зали и пространства, предназначени за организирането на конференции, обучения, презентации, бизнес срещи, бутикови и лични събития, съобразени изцяло с естеството, мащаба и сферата на Вашия бизнес.



http://www.graffitgallery.com/

http://www.facebook.com/vip.varna#!/pages/Galeria-Grafit-Graffit-Gallery/185887904777721?v=info



Покана за уоркшоп с Калоян Илиев – Кокимото, Ив Тошайн, Йово Панчев

Герои на нашето време / медийни проекции

Уоркшопът съпътства изложбата Heroes of Today в галерия „Графит", Варна

събота, 12 февруари от 16.00 до 18.30 часа

Вход свободен

За информация: 0886 366 331

Съвременният образ на героя пречупва в себе си множеството реалности на информационното общество. Този образ е постиконичен и е плод на разнообразни процеси и превъплъщения, натрупвания и идентификации. Влиянието на масмедиите, светът около нас, образите в публичното пространство и нашето въображение и собствени представи се комбинират в пъстра методологична палитра, с която се генерират образи.



Уоркшопът цели чрез средствата на визуалните изкуства, колажът, фотографията и рециклирането на изображения да даде възможност за експерименти с образа на героя на днешното време в обречен, но колоритен опит той да бъде дефиниран.



Произведенията, създадени по време на уоркшопа ще бъдат заснети и ще станат основа за VJ битката същата вечер, където образите ще си взаимодействат в една динамична и съвременна композиция.



Всички желаещи да участват са поканени да носят материали като стари вестници и списания, спомени и лични тотеми, легенди и предания от родните си места, маркери, станиоли, опаковки, и най-вече идеи и богатото си въображение.



Водещите на уоркшопа са Ив Тошейн, прогресивен и безмилостен визуален артист базиран във Виена, Калоян Илиев – Кокимото – всепризнат специалист в поп арт-а и рециклирането на митове и Йово Панчев (A.K.A. Продан Марков) – самозван критик и теоретик, и преподавател в департамента по визуални изкуства в НБУ.



За изложбата Heroes of Today в галерия „Графит", Варна

Откриване на 11.02 в 20.00

Съвременен. Стилен. Градски. Това са характерът и излъчването на новото пространство за изкуство и култура във Варна - „Графит".



Построен върху основите на Центъра за модерно изкуство, той напълно запазва традицията на това място – обединява в себе си различните стилове и послания на изкуството. Търсената алегория в името със съвременния стрийт арт, по своята същност провокативен и революционен, носи в себе си послание за разчупването на статуквото и разграничаване от институционализацията от една страна, а от друга - за пренасянето на новата градска култура и изкуството във всички негови форми и изразни средства. Това е „Графит"! Съвременен културен център, отворен към публиката.



Млада, стара, варненска, българска, световна публика?! Публиката на „Графит" е чувствителна към глобалните тенденции и локалните настроения, има вкус към алтернативното и конкретното, пречупени през призмата на мощния информационен поток и отворените виртуални и реални граници.



Накратко...Галерия „Графит" е платформата, върху която въображението изживява своите без-граници.

Такъв тип събитие поставя в началото на биографията си галерия „Графит". Това е изложбата „Герои"...

Представете си град, където хората живеят без усилието да са преуспели, да живеят лъскаво; град без чувство за стил, без задръжки, без квалификации и суетня. Бавен град в модерно време, в който последното забележително събитие се случи преди поколение. Този град е Берлин.



Защо Берлин? Берлин е беден, мърляв, евтино е. Берлин е спокоен, но все пак е преходен, достатъчно, доколкото флуктуациите му могат да посрещат жестове или да дават опора, ако е необходимо, дори само заради общуването. Това би трябвало, а и обикновено е достатъчно. Достатъчно за деветимата автори, представени в тази изложба. Достатъчно и за онези 6 991 визуални артиста, избрали Берлин за свой ерзац-дом. Защото Виена е твърде тясна, София – твърде далечна, а Лондон – направо изнудвачески.



Така или иначе, всички автори, който представяме взеха решението да живеят в Берлин, и Берлин – този беден, мърляв и евтин град, е градът където те се срещнаха за пръв път. Но нашите герои имат много повече общо освен това. Те са млади, красиви, отраснали са заобиколени от необикновени неща – трудни за докосване: ожулени и притиснати, приклещени от подострения връх на пренаситената информационна епоха. Нашите герои са свикнали с движението, гъвкавостта, консуматорството и индивидуализма; те са образовани, ерудирани и аналитични същества, податливи са на спонтанна разобличителна критика. Всеки от тях е развил свой собствен визуален език и наръчник с неговите диалекти: завоалирана интроспекция заедно с хладнокръвно архивиране и подредба; прецизно, макар и прозаично подложени на дисекция общества; стопкадри от оцветени в цветовете на дъгата мозъчни увреждания; консуматорски грехове с капеща и лепкава от желатина боя; свръхестествени тенденции, които се проявяват чрез диаманти, кръжат над тъмни гори и черни дупки с изрядно поставена от работниците заграждения и сигнална маркировка; безлични тълпи, танцуващи в ритъма на езотеричен ритуал.



За тези артисти, многообразието в работата им създава оживен дискурс. Тяхната цел е проста: тя не е идеалното изкуство, а по-скоро пресмятането или преглеждането на постмодерния поток от „каквото-и-да-е". Нашите герои не водят преговори за нищо друго освен за възприемането на реалността. Тематичните им подходи винаги приключват в нарисувания, живописвания, изрязания или издълбания образ: съдържанието и значението му се интерпретира наново, когато той остане сам. Всяка отделна творба не е подвластна на силна идеология, напротив, самостоятелно, те плават в пространството, засичат се и се сблъскват в необичайни точки и тангенти единствено, за да могат отново да се отдалечат, така всяка творба и всеки образ, продължава своето непредизвестено пътуване.



от Bianca Regl, Robert Muntean



Best Regards,

Александра Нанкова



Специалист "PR и реклама"

Св. Св. Константин и Елена холдинг АД



Тел. +359 886 366 331

Тел. +359 52 663 751

e-mail a.nankova@stconstantine.bg

www.stconstantine.bg

Няма коментари:

Последователи

железен орден кой какво и защо

you can't save me

може и така

нечовешко

малко съветски песни и красавици

съдбата си играе със съдбата на съдба

бейби,бейби,бейби

What do New York Couples Fight About

Jackson Pollock on John Cage

царевицата и кунст-а - акция на плажа

Her Morning Elegance / Oren Lavie

Jonathan Meese - tate modern london

music: Royksopp - Sparks