contemporary art in Bulgaria; contemporary art and Bulgaria; contemporary art of Bulgaria; contemporary art off Bulgaria; contemporary art beyond Bulgaria;

powered by ARTCHANNEL.BG

14 октомври 2010

FILMINI festival zapochva

Утре започва четвъртото издание на международния фестивал за късометражно кино ФИЛМИНИ www.filmini.org . Той се провежда в датите 13-ти – 18-ти октомври в софийските кино зали Одеон, Дом на киното и Червената къща.
По време на фестивала ще бъдат показани над 70 късометражни филма от Европа и света в разообразни жанрове и стилистика – игрални, анимационни, експериментални.

Официалното откриване на фестивала е с филмите от Конкурсна програма част I. Сред тях в състезание влизат мюзикъл-разговор, сурова анимация, семейни конфликти, предсвадбена афера и др., а заглавията в нея са английските „Музикална пиеса" и „Закуска", израелският „Първа помощ", българските „Топъл ноември", „5 метра коридор", „Чужди стъпки".

Специална награда ше получат най-добрият български, най-добрият балкански филм и най-добрия анимационен филм, а отделно те ще се състезават с всички филми за Голямата награда на ФИЛМИНИ.

ФИЛМИНИ представя и паралелните си програми. Специалната програма „Избрано от световен екран" показва знакови филми в определени тенденции в късометражното кино или филми от отличили се и превърнали се в ключови фигури режисьори, както и ленти, награждавани на международни филмови форуми. Сред тях е френският късометражен „Островът на кучетата", носител „Златна палма" от Кан за 2010, „Нанадолнище" – „Сребърна мечка" от Берлинале и два филма в селекция от филмовия форум във Венеция – „Момиче като мен" и „Облаци, ръце".
Друг акцент по време на 4-тото издание на фестивала ФИЛМИНИ са фокус програмите. Късометражни филми от Полша, повлияни от творчеството на Кешловски, филми от Скандинавски страни в характерната изобразителна стилистика и емоционалност, програма Labó - неконвенционални, експериментаторски и новаторски филми, както и една много специална програма „Международното жури представя" – филми, създадени от представителите на журито на ФИЛМИНИ 2010.

ФИЛМИНИ екип
Тел. 0898390713
press@filmini.org
www.filmini.org

Няма коментари:

Последователи

железен орден кой какво и защо

you can't save me

може и така

нечовешко

малко съветски песни и красавици

съдбата си играе със съдбата на съдба

бейби,бейби,бейби

What do New York Couples Fight About

Jackson Pollock on John Cage

царевицата и кунст-а - акция на плажа

Her Morning Elegance / Oren Lavie

Jonathan Meese - tate modern london

music: Royksopp - Sparks