contemporary art in Bulgaria; contemporary art and Bulgaria; contemporary art of Bulgaria; contemporary art off Bulgaria; contemporary art beyond Bulgaria;

powered by ARTCHANNEL.BG

Последователи

20 септември 2010

Izlozhba na Stefania Batoeva w Galeriia Vaska Emanouilova

Галерия Васка Емануилова представя:

Отложено недоверие

Стефания Батоева

22.09. – 17.10.2010 г.

Откриване: 21.09., вторник, 18 ч.

Новият сезон в Галерия Васка Емануилова започва с представяне на самостоятелната изложба Отложено недоверие на Стефания Батоева. Тя се осъществява в рамките на Програма Скулптура на галерията и е първата от поредица предстоящи събития и изложби до края на годината.

От 2008 г. насам в рамките на тази програма Галерия Васка Емануилова се стреми да показва автори, които в работата си разширяват представите за скулптура като показват как този класически жанр в изкуството се преосмисля днес в непосредствения предметен и обектен свят на съвременната култура.

Стефания Батоева е автор, чиито интерес към обекта вече познаваме от участието й в изложбата за наградата База тази година, а по-рано и от серията произведения, с които през 2009 г. спечели наградата Гауденц Б. Руф за млад автор.

В настоящата изложба тя използва за отправна точка литературния принцип на така нареченото отложено недоверие (suspended disbelief). Той е формулиран от английския романтически поет Самюъл Колридж и се изразява в особеното, полусъзнателно потискане на недоверието от страна на читателя/зрителя при възприемане на фантастични сюжети, които са принципно невъзможни в реалността. Художничката използва този принцип, за да се върне към едно от базисните положения, когато говорим за изкуство – отношението към реалността и нейното нарушаване, създаващо илюзия, в която зрителят вярва.

В изложбата са показани обекти и фотография, които показват интереса на авторката към самото моделиране на формата – пристягането, преобръщането, нарушаването на баланса и гравитацията на обектите. Огромният балон в работата „Човек винаги е по-свободен, отколкото си мисли", 2010; противоречието между материала и отношенията на обектите в произведението „Вектори", 2010, и особената мистериозност на фотографията „Тежест", 2010, съдържат в себе си нарочно търсено противоречие: между леко и тежко, обемисто и стегнато, материя и форма, образ и обект.

Стефания Батоева (р. 1981) завършва Архитектурната асоциация в Лондон. В последните няколко години участва в редица изложби в и извън България, сред които „Art Box", 2010 в Македонски музей за съвременно изкуство, Солун и „Photo I - Photo You" в галерия Calvert 22, Лондон. През 2009 г. печели наградата за млад автор Гауденц Б. Руф, номиниранa e за наградата База, 2010 г. и е сред селектираните художници за наградите за съвременно изкуство М-тел през 2011.

Изложбата се осъществява с подкрепата на ETEM Building Systems, АТИА ПРИНТ и ВАСКОНИ ЕООД


За повече информация:

Галерия Васка Емануилова (филиал на СГХГ)

бул. "Янко Сакъзов", 15

+ 359 2 944 11 75, + 359 878 190 316

vladiya_mihaylova@yahoo.com

www.veg.cult.bg

Няма коментари:

железен орден кой какво и защо

you can't save me

може и така

нечовешко

малко съветски песни и красавици

съдбата си играе със съдбата на съдба

бейби,бейби,бейби

What do New York Couples Fight About

Jackson Pollock on John Cage

царевицата и кунст-а - акция на плажа

Her Morning Elegance / Oren Lavie

Jonathan Meese - tate modern london

music: Royksopp - Sparks