contemporary art in Bulgaria; contemporary art and Bulgaria; contemporary art of Bulgaria; contemporary art off Bulgaria; contemporary art beyond Bulgaria;

powered by ARTCHANNEL.BG

06 октомври 2009

fotoizlojba Jean-Christophe Bechet

Изложба фотография “Климати”, Жан-Кристоф Беше, Франция, Параклисът на Националната Художествена Галерия, 7 – 30 октомври 2009 г. Откриване – 7-ми октомври, 18 часа.

Времето. Лошото време. Човекът съществува в климата. Южен или северен, сух или влажен, всичко се върти около дъжда и слънцето. Идеята на серията “Climats” се появи от това, че на френски, както и на италиански и испански използваме една и съща дума за времето навън и времето, което минава. Комично и объркващо съвпадение. На английски например думите са две: “Time” и “Wather”. Опитах се да направя снимки, които “улавят” и двете времена – това на действието и сътоянието на климата.
Да си фотограф, това е като да пътуваш във времето. Във фотографията небето е определящо за пейзажа. С текстурата, наситеността и контраста си. За фотографа няма нищо по-лошо от хубавото време – ясното, безоблачно, синьо небе и неговото плоско еднородно излъчване. От древността климатът определя ритъма на живота, миграцията и характерните особености на хората. Едва след това идват религиите и политиката. Винаги в началото е времето/климат. Затова обичам снимките, които те карат да почувстваш променливото време.
22 – те снимки са направени в Италия, Куба, Норвегия, Камерун, Франция, Алжир, Швеция, Русия, Испания, САЩ. (Жан-Кристоф Беше)

Жан-Кристоф Беше е роден в Марсилия през 1964 г. Живее и работи в Париж от 1990 г. Завършва икономика, а след това и фотография. Започва работа като фотограф и член на редакционния екип на популярното френско списание Réponses Photo”, където в момента е главен редактор на специалните издания. Автор е на много самостоятелни изложби и фотографски книги. Без да се ограничава в цветната или черно-бялата, филмовата или дигиталната фотография, малкоформатната или средноформатна камера, Беше всеки път търси “правилния инструмент”, подходящ за конкретния проект. Привърженик на уличната фотография – “photo de rue” – независимо дали тя е от френската, японската или американската школа, той смята, че не трябва да изоставяме спонтанната, реална, документална снимка, макар, че в момента масовите предпочитания са в полза на постановъчната фотография.
Неговите серии са затворени в себе си, носят един особен почерк, наслагват се снимка след снимка, книга след книга, едно поетично, но и политическо послание за мястото на човека в съвременния пейзаж. В момента Жан-Кристоф Беше работи по проект, търсещ истории в историята на САЩ, една страна – контитент.
В експозицията ще бъдат показани и 4 от книгите на автора, последната от които е “Climats”. Авторът е поканен от екипа на Фондация “Фодар”, организатор на Международното фотобиенале “Фодар”.
Книги:
2002 : : Electric' Cités, éditions Marval
2006 : Vues n°0, manifeste photographique argentique, éditions Transphotographic Press
2008 : Noir Vertical, , éditions trans photographic press
2008 : Climats, , éditions trans photographic press

Няма коментари:

Последователи

железен орден кой какво и защо

you can't save me

може и така

нечовешко

малко съветски песни и красавици

съдбата си играе със съдбата на съдба

бейби,бейби,бейби

What do New York Couples Fight About

Jackson Pollock on John Cage

царевицата и кунст-а - акция на плажа

Her Morning Elegance / Oren Lavie

Jonathan Meese - tate modern london

music: Royksopp - Sparks