contemporary art in Bulgaria; contemporary art and Bulgaria; contemporary art of Bulgaria; contemporary art off Bulgaria; contemporary art beyond Bulgaria;

powered by ARTCHANNEL.BG

08 юни 2009

Viennese Actionism



Уважаеми колеги ,
На 11 юни / четвъртък / от 18. 30 часа Софийската градска художествена галерия представи изложбата: „ВИЕНСКИ АКЦИОНИЗЪМ. ОТ ЖИВОПИСТА ДО ДЕЙСТВИЕТО. Творби от колекцията на Музея за модерно изкуство, Фондация „Лудвиг" (MUMOK), Виена"
На откриването ще присъстват министърът на културата на Австрия г-жа Клаудия Шмид, под чийто патронаж е изложбата и министър Стефан Данаилов.
Изложбата сe реализира с изключителното съдействие на Mtel.
Изпращам ви прессъобщение и няколко снимки от колекцията, която ще гостува. Очаквайте и прессъобщение за пресконференцията, която ще се състои в деня на откриването от 13.30 часа в залите на СГХГ.
При необходимост от снимки с по-висока резолюция за печат - моля върнете ми имейл.
ВИЕНСКИ АКЦИОНИЗЪМ. ОТ ЖИВОПИСТА ДО ДЕЙСТВИЕТО
Творби от колекцията на Музея за модерно изкуство, Фондация „Лудвиг" (MUMOK), Виена
11 ЮНИ – 5 ЮЛИ
откриване 11 юни, 18.30 часа
Сътрудничеството на Софийска градска художествена галерия с един от най-интересните и активни европейски музеи – МУМОК, Виена, е събитие в българската художествена практика и свидетелство за намеренията и амбициите на СГХГ. Проектът за дългосрочна съвместна работа включва представяне на няколко големи изложби, които показват развитието на съвременното изкуство от 60-те години на 20-ти век до наши дни.
Поредицата се открива с изложбата „Виенски акционизъм". Това е най-емблематичното австрийско течение, което – макар и просъществувало много кратко (1960-1971) – оказва сериозно влияние върху международното развитие на авангарда и разширява границите на понятието. То се бори с консервативните ценности както в живота, така и в изкуството като противопоставя на традиционните жанрове на живописта, скулптурата и графиката директна работа в пространството с човешкото тяло, с различни течности и обекти. Акциите на представителите на движението разчупват множество табута в опита си да постигнат по-истинско физическо и психическо преживяване на реалността. Освен пърформанси, важни методи на изразяване са филмите и фотографията.
Основните представители на „Виенския акционизъм" са художниците Гюнтер Брус, Ото Мюл, Херман Нитч и Рудолф Шварцкоглер. Тяхното творчество ще бъде представено най-пълно в изложбата. Освен това ще бъдат включени произведения на световни художници като Джаксън Полък, Емилио Ведова и Ив Клайн, които предшестват „Виенския акционизъм" с опитите си да се отдалечат от живописната повърхност. Включени са творби и на артисти като Марина Абрамович, Вито Акончи, VALIE EXPORT, Йоко Оно, Кароли Шнийман, чиито акции и послания се асоциират с критичния тон на „Виенските акционисти" по социални, политически и художествени въпроси.
Изложбата включва 61 произведения: фотографии, отпечатъци, филми, живопис. Придружена е от каталог на български и английски език.
Херман Нитч, 4-та акция, 1963
Рудолф Шварцкоглер, 1-ва акция „Сватба", 1965
Ото Мюл, Хо Ши Мин – американците трябва да се оттеглят, 1967
VALIE EXPORT, Тема 4 от портфолиото „Hundigkeit", 1968/2003


Поздрави!
Петър Димов PR на СГХГ - тел. 987 21 81; 0878 190 324,
e-mail: petardimov@sghg.bg

Софийска градска художествена галерия
ул. Ген Гурко 1
София 1000
(вход откъм ул. „Княз Ал. Батенберг")
тел. 02/ 9872181
за посещение:
вторник-събота: 10.00 - 19.00
неделя: 11.00 - 18.00
понеделник: почивен ден

Няма коментари:

Последователи

железен орден кой какво и защо

you can't save me

може и така

нечовешко

малко съветски песни и красавици

съдбата си играе със съдбата на съдба

бейби,бейби,бейби

What do New York Couples Fight About

Jackson Pollock on John Cage

царевицата и кунст-а - акция на плажа

Her Morning Elegance / Oren Lavie

Jonathan Meese - tate modern london

music: Royksopp - Sparks